wtorek, 4 lipca 2023

Młode ziemniaczki pieczone w ziołach

Kiedy się pojawiają zawsze mam ogromną ochotę na dużą porcję z dodatkiem koperku, masła i kwaśnego mleka. Danie dzieciństwa do którego co roku wracam.  Zrobiłam ostatnio pieczone w ziołach. Bardzo mi smakowały dlatego dzielę się przepisem. 



Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • po gałązce ziół: szałwii, lubczyku, mięty, tymianku, rozmarynu, oregano
  • 2 łyżki oleju ryżowego
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
Ziemniaczki oczyścić szczotką do warzyw. Mają delikatną skórkę, która łatwo schodzi. Osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Naczynie żaroodporne posmarować olejem ryżowym. Na dnie ułożyć zioła i ziemniaki. Na wierzchu ułożyć masło, przykryć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 30 minut. Po tym czasie sprawdzić czy miękkie. Wszystko zależy od wielkości i gatunku ziemniaków. 


Ps. Po 20 minutach pieczenia sprawdziłam czy miękkie i przemieszałam. Po 30 ściągnęłam folię troszkę posoliłam i zostawiłam jeszcze na 5 minut. 

Smacznego :* 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger