Naleśniki z kiszoną kapustą
Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie. Potrzebne Wam będą naleśniki np. według tego przepisu bądź innego Waszego ulubionego.
Składniki:
- 8 - 10 naleśników
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule szalotki
- 1 ząbek czosnku
- ugotowane mięso z 1 nóżki z kurczaka (opcjonalnie)
- 1 łyżka sosu sojowo - grzybowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta chili, sól, pieprz do smaku
Przygotować ciasto naleśnikowe. Kapustę odcisnąć, pokroić. Cebulę obrać, pokroić w grubszą kostkę. Obrany czosnek zmiażdżyć. Można dodać odrobinę drobno pokrojonego mięsa ale jest to zbyteczne (u mnie zostało z rosołu). Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek. Przesmażyć razem dosłownie minutę na niewielkim ogniu dodać kapustę z mięsem i przyprawy. Dokładnie wymieszać i podsmażyć na niewielkim ogniu około 5 minut. Ściągnąć z ognia.
Upiec naleśniki. Na każdego układać po 2 łyżki stołowe farszu i zawinąć jak krokieta. Na patelni roztopić łyżkę masła, ułożyć na niej naleśniki i zapiec z dwóch stron.
Podałam polane masełkiem, które można oczywiście pominąć. Myślę, że dobrym dodatkiem będzie surówka lub sos np. chrzanowy.
Z podanej ilości farszu otrzymałam 9 naleśników. Są pyszne wypróbujcie :)
pyszności, już czuję jak cudownie smakują !
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńMałgosiu to naleśniki w sam raz dla mnie :) Dziękuję za pomysł na pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńW naleśniki mogę zawijać co się da. Ale z tą kapustą trafiłaś w 10! Super przepis :)
OdpowiedzUsuń