środa, 4 grudnia 2013

Sos chrzanowy

Stary, pożółkły zeszyt z przepisami mojej mamy ma w sobie tyle skarbów i uroku...
ostatnio skusiłam się na sos chrzanowy do ziemniaków na parze i pieczonych nóg z kurczaka. Świetne!


Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1,5 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • 3/4 szk rosołu lub bulionu drobiowego
  • sól, pieprz biały do smaku
Obrać i zetrzeć na drobnej tarce chrzan lub użyć gotowego ze słoiczka (tak zrobiłam). Na patelni roztopić 1 łyżkę masła dodać mąkę i rozmieszać. Zrobić zasmażkę I-go stopnia, dodać chrzan, rosół, przyprawić i zagotować. Jeżeli jest za gęsty możecie dolać więcej rosołu dla mnie był w sam raz.


Polecam ugotować ziemniaki na parze z dodatkiem ziół np. rozmarynu, mięty i polać je tym sosem.


  Do tego mięsko i "niebo w gębie" ;)




4 komentarze:

  1. Lubię chrzan i to taki aż oczy łzawią. :) A takiego zestawienia jeszcze nie jadłam, na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak warto, warto. Jest pysznym dodatkiem zarówno do ziemniaków jak i do mięsa. Polecam.

      Usuń
  2. Chętnie wypróbuję, a tak na marginesie uwielbiam stare mamine i babcine przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze polecam, takie przepisy to powrót do dzieciństwa :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger