ostatnio skusiłam się na sos chrzanowy do ziemniaków na parze i pieczonych nóg z kurczaka. Świetne!
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżki świeżo startego chrzanu lub 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- 3/4 szk rosołu lub bulionu drobiowego
- sól, pieprz biały do smaku
Polecam ugotować ziemniaki na parze z dodatkiem ziół np. rozmarynu, mięty i polać je tym sosem.
Do tego mięsko i "niebo w gębie" ;)
Lubię chrzan i to taki aż oczy łzawią. :) A takiego zestawienia jeszcze nie jadłam, na pewno warto :)
OdpowiedzUsuńOch tak warto, warto. Jest pysznym dodatkiem zarówno do ziemniaków jak i do mięsa. Polecam.
UsuńChętnie wypróbuję, a tak na marginesie uwielbiam stare mamine i babcine przepisy :)
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam, takie przepisy to powrót do dzieciństwa :)
Usuń