Chyba każdy je zna i robi. Fajna przekąska dla gości, świetny pomysł na śniadanie czy kolację. Warto zrobić :)
Składniki:
- kurczak (średni 1,3kg)
- 5 jajek
- 4 marchewki
- listki pietruszki
- papryka konserwowa (4 kawałki) (przepis)
- groszek konserwowy, kukurydza (opcjonalnie)
- 2,5 l sklarowanego wywaru
- 60g żelatyny spożywczej (3x 20g)
Kurczaka oczyszczam, kroję na mniejsze części. Gotuję z niego rosół (powinien być dobrze słony). Marchewki obieram gotuję z mięsem. Po ugotowaniu przestudzam mięso, oddzielam od kości i rwę na małe kawałki. Marchewkę kroję w krążki, paprykę w drobną kostkę, listki pietruszki przepłukuję, groszek odsączam (ja nie dodawałam). Jajka gotuję na twardo (9 minut od zagotowania), po przestudzeniu obieram, kroję wzdłuż w ćwiartki (4 części). Czysty wywar doprowadzam do wrzenia dodaję żelatynę i mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Doprawiam pieprzem i solą (jeśli tego wymaga) odstawiam do przestudzenia.
Na dno foremek układam jajko, 3 krążki marchewki, 5 - 10 kostek papryki, 1 mały listek pietruszki, 2 łyżeczki groszku lub kukurydzy, mięso. To wszystko zalewam ostudzonym wywarem i wkładam do lodówki.
Z podanej ilości składników otrzymałam 20 galaretek.
Ps.
Oczywiście możecie pominąć klarowanie wywaru. Wystarczy przecedzić przez drobne sito, bądź ściereczkę, dodać żelatynę,rozmieszać, zagotować i przestudzonym rosołkiem zalewać galaretki.
Wspaniałe, bardzo lubię, ale moi na Święta zażyczyli sobie z nóżek - nie mogłam odmówić :)
OdpowiedzUsuńNajbliższym się nie odmawia jeszcze przy Świętach ;)
Usuń