sobota, 7 września 2013

Papryka marynowana (konserwowa)

Sezon na paprykę już dawno się rozpoczął, teraz jest dobra cena w zależności oczywiście od regionu. U mnie 3,90 za kg czerwonej papryki.  Warto zrobić kilka słoiczków na zimę ponieważ w tym okresie jest bardzo droga i do tego importowana. Papryka ma o wiele więcej wit. C niż cytryna. Polecam przeczytać i dowiedzieć się coś więcej na jej temat. Więc kochani do dzieła! To stary niezawodny przepis mojej mamy. Robię tą paprykę od 10 lat i jeszcze mi się nie znudziła
.


 Składniki:
  • 5 kg papryki 
  • 3,5 l wody
  • 3 średnie marchewki (oczyszczone)
Zalewa na 1 l wody:
  • 1l wody
  • 1/2szk octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 średnia cebula
Cebulę obieram kroję w piórka dodaję do reszty składników zalewy. Wszystko gotuję, odstawiam do przestudzenia.
Paprykę kroję na pół, wydrążam gniazda nasienne, kroję w 2 cm szerokości słupki. Jakiekolwiek zagięcia papryki są przeze mnie odkrojone i daję je do osobnych słoiczków.( Te niewielkie marynowane kawałeczki są świetnym dodatkiem do pizzy, czy sałatek.) Pokrojoną paprykę przepłukuję pod bieżącą wodą. Do czystych i suchych słoików najlepiej 0,5 l daję po 4 plasterki marchewki układam ciasno paprykę, nalewam do niej zalewę, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania.  
Z 5 kg papryki otrzymałam 17 słoiczków 310 i 500ml.

Polecam wypróbować:)

6 komentarzy:

  1. Właśnie po niedzieli miałam robić :) Skorzystam z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie na początek z 2 kg a jak Ci posmakuje to zrobisz więcej w następnym roku

      Usuń
  2. Uwielbiam paprykę i chyba faktycznie wypróbuję ten przepis :)

    Będzie mi bardzo miło jeśli staniesz się unikalnym obserwatorem mojego bloga!
    www.blondivy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. I nareszcie jakieś normalne proporcje. W innych przepisach mnóstwo cukru i ja się pytam po co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, szczerze mówiąc to nie śledzę innych przepisów. Wiem, że ten jest dobry i pod tym względem nie eksperymentuję. U mnie odrobinę słodkości dodaje marchewka, chociaż papryka sama w sobie jest dość słodka. Pozdrawiam

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger