sobota, 21 grudnia 2013

Klarowanie galarety

Nie każdy to robi, bo to troszkę kłopotliwe. Natomiast ja bardzo lubię galaretki drobiowe bez kożuszka z tłuszczu.


  • 1 litr rosołu z kurczaka
  • 1 łyżeczka octu 6%
  • 2 białka
Wywar zagotować dodając łyżeczkę octu. Białka ubić na pianę w takim garnku by zmieścił się w nim wywar. Następnie do piany wlewać powoli rosół i ciągle ubijając trzepaczką połączyć razem. 


Postawić na małym ogniu i powoli ogrzewając doprowadzić do wrzenia. Odstawić na 2 minuty by wywar się sklarował.


Gorący wywar przecedzić przez sito wyłożone mokrą, lnianą ściereczką.


Sklarowany rosół ma piękny kolor piwa ;)

Ps.
Do 3 litrów rosołu użyłam 1 łyżkę octu i 4 białek. Po sklarowaniu otrzymałam 2,5 litra wywaru, co wystarczyło mi na 20 galaretek.

 

7 komentarzy:

  1. dobry sposób sama go wykorzystuje,Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że nie jestem sama :)Dziękuję za życzenia, wzajemnie

      Usuń
  2. Udało się, dziękuję za radę. Pozdrawiam i życzę zdrowych i wesołych świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Dziękuję ślicznie, wzajemnie :)

      Usuń
  3. Żeby nie trzeba było klarować rosołu [raz to zrobiłam i już nigdy więcej :)] i zaoszczędzić sobie zbędnej pracy, wystarczy gotować rosół na bardzo "wolnym ogniu" i bez pokrywki. Jeśli będzie się gotował gwałtownie - na pewno zmętnieje i będzie wymagał klarowania. Tłuszcz nie wymaga klarowania i na niego jest rada, a nawet dwie - wystarczy wlewać rosół do miseczek przez gęste, włosiane sitko, dodatkowo wyłożone np. gazą [na której zatrzyma się gęściejszy tłuszcz]. Jeśli sitko z gazą nie bardzo przepuszcza rosół, to wystarczy popukać łyżką w bok sitka. Drugi sposób na pozbycie się tłuszczu polega na tym, że po ostudzeniu trzeba wstawić rosół do lodówki - gdy tłuszcz się zetnie, wyjmuje się go zimną łyżką cedzakową, lub przelewa rosół przez sito i po krzyku. Tylko trzeba to zrobić szybko, bo tłuszcz drobiowy rozpuszcza się w temperaturze pokojowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za cenne wskazówki :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger