niedziela, 10 marca 2013

Rosół - królowa zup

Zupka, którą prawie każdy zna i gotuje. Tutaj krótka historia rosołu . Moje małe jadłyby ją na okrągło, do znudzenia.
Aby osiągnąć dobry smak rosołu najlepiej ugotować go dzień wcześniej lub zacząć gotowanie rano.

Składniki:
  • woda około 3l
  • 1 noga z kurczaka
  • 1 kawałek mięsa wołowego ok. 200g rostbefu 
  • włoszczyzna: 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek kapusty, mały por, czosnek w łupince, średnia cebulka opieczona
  • przyprawy: 4 ziarenka pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 ziarna owoców jałowca, 2 suszone grzybki, 2 liście laurowe
  • zioła: gałązka rozmarynu, lebiodki, melisy, mięty (opcjonalnie)
  • natka pietruszki, kopru, selera (w sezonie)
  • łyżka Vegety
Och dużo tego ale za to będzie pysznie...

Mięso zalewam zimą wodą, doprowadzam do wrzenia, zbieram sitkiem szumowiny, gotuję delikatnie około 20 minut. Dodaję włoszczyznę i przyprawy. Ważne jest by rosół tylko "pyrkał" wówczas będzie klarowny. Nie przykrywam pokrywką. Po około godzinie "pyrkania" gdy mięso będzie miękkie dodaję zioła, łyżkę Vegety pozostawiam na ogniu 5 minut. Odstawiam z ognia przykrywam pokrywką i czeka do obiadu. (Jeżeli podaję na drugi dzień po przygotowaniu, wówczas po ostudzeniu wkładam do lodówki.)Przed podaniem wyciągam mięso, przecedzam, podgrzewam na wolnym ogniu by nie zagotować.
Jako dodatek do rosołu stosuję makaron nitki głównie dla dzieci. Osobiście kocham go z gotowanymi ziemniakami i marchewką posypany drobno posiekaną natką pietruszki i koperku.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie na darmo rosół nazywano zupą lekiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, na choróbsko najlepszy jeszcze z dodatkiem kawałka imbiru i papryczki chili och jak grzeje ;)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger