Włoszczyzna - przepis
Kocham, kocham, świetna sprawa! Natknęłam się na ten przepis w internecie jakieś 4 lata temu. Nie mogę znaleźć obecnie autora aby się do niego odnieść. Przepraszam, nie chcę nikogo urazić.
Jesienią wyrywam resztę warzyw z grządki. Większe przenoszę do piwnicy a mniejsze pakuję do słoików według tego przepisu.
Składniki:
- 1,5 kg marchwi
- po 70 dag pietruszki, selera
- po 30 dag kapusty włoskiej, porów, cebuli
- 20 dag natki pietruszki, selera
- 70 dag soli
Wszystko umyć,wyczyścić szczoteczką do warzyw. Korzeniowe zetrzeć według upodobań (ja tarłam pół na pół duże i małe oczka),kapustę poszatkować, pory w pół krążki, cebulę w piórka. Naciowe drobno pokroić. Wszystko wymieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Używam średnich około 310ml. Po wierzchu można jeszcze posolić. Szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować. Trzymać w lodówce.
Dodaję do zup,sosów, do mięsa mielonego na pulpety, czy kotlety mielone całkowicie zmienia smak potrawy. Trzeba wówczas uważać z przyprawami aby nie przesadzić, ponieważ to jest dosyć słone.
Polecam, naprawdę warto!
A widzisz,troszkę inna wersja,ale zawsze co domowe,to domowe!
OdpowiedzUsuńTeż wychodzę z tego założenia :)
Usuń