Składniki:
- mąka tortowa typ 450 - 1 szk.
- mąka pszenna typ 1850 graham z pełnego przemiału - 1 szk.
- 2 całe jajka
- 1/3 do 1/2 szk. zimnej wody przegotowanej
- szczypta soli
Wałkuję cieniutko,podsypuję mąką by się nie przyklejało. Po rozwałkowaniu zostawiam na 15 min by troszkę przeschło. w tym czasie męczę się z wałkowaniem drugiego kawałka. Po przeschnięciu, kroję w paski szerokości około 4 cm. Układam jeden na drugim i tnę cieniutkie nitki. Następnie rozkładam do przeschnięcia by się nie posklejały. Wrzucam do wrzącej posolonej wody i gotuję około 3 minuty. Z tej ilości mąki wystarczyło mi makaronu na 2 obiady. Resztę ciasta pokroiłam i zostawiłam do wyschnięcia.
Makaron można pociąć na szersze paski będzie świetny do sosu jako danie główne.
U mnie makaron posłużył jako dodatek do zupy kalafiorowej.
Jeżeli posiadacie maszynkę do robienia makaronu to RÓBCIE!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.