Do dzieła!
Moje naczynie żaroodporne ma wymiary 21:30cm.
Składniki:
- makaron Lasagne (9 płatów)
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego (użyłam indyczego gulaszowego - zmieliłam)
- duża cebula, ząbek czosnku
- 3 pomidory z puszki (użyłam własnych pasteryzowanych)
- przyprawy: sól, pieprz, papryki- słodka, ostra, chilli; vegeta - do smaku
- zioła: oregano, tymianek, melisa, bazylia (dodałam własnych suszonych)
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szk. mleka
Obieram cebulę, czosnek. Kroję w drobną kostkę, podsmażam na patelni w łyżce rozgrzanego oleju, dodaję mięso, mieszam by się nie przypaliło. Podsmażam do zrumienienia, dodaję zmiażdżone widelcem pomidory, odstawiam.
Roztapiam mało, dodaję mąkę mieszam,dolewam mleko, mieszam, by nie powstały grudki. Doprawiam, solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Gotuję około 4 min.do zgęstnienia cały czas mieszając.
Naczynie żaroodporne smaruję masłem lub łyżką oliwy, układam 3 płaty makaronu, na niego 1/2 mięsa, 1/3 beszamelu , 3 płaty makaronu, resztę mięsa, 1/3 beszamelu. Przykrywam 3 płatami makaronu i resztą beszamelu. (Lasagne można jeszcze posypać startym żółtym serem, ja tego nie robię ponieważ liczę kalorie ;))
Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 min. w 180 - 200st.
Naprawdę pyyszne !
koniecznie spróbuje :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie Aguś ;)
Usuńmmm, pyszne, zrobię to bo uwielbiam makarony
OdpowiedzUsuńJa też ;P
Usuń