Pulpety
Lubię, lubię! Są sycące i można je robić na wiele różnych sposobów, z różnym mięsem i różnym sosem.
Składniki na pulpety:
- 0,5 kg piersi z kurczaka (lub mielonego mięsa drobiowego)
- średnia marchewka (starta na drobnych oczkach)
- średnia cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- przyprawy: szczypta soli lub Vegety, pieprz, papryka słodka, ostra do smaku
Piersi z kurczaka mielę w maszynce dodaję pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulę, startą marchewką i resztę składników. Wszystko razem mieszam. Jeżeli jest zbyt luźne dodaję więcej bułki. Formuję kulki, obtaczam w mące, smażę na patelni teflonowej z odrobiną oleju z 2 stron i robię sos.
Składniki na sos:
- garść fasolki szparagowej żółtej (dałam własnej mrożonej)
- 3 pomidory z puszki (dałam własne pasteryzowane)
- marchewka
- pietruszka
- cebulka pokrojona w kostkę i zeszklona
- łyżka Vegety, pieprz
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
Obieram marchewkę, pietruszkę, kroję w kostkę, gotuję 10 minut dodaję pokrojoną fasolkę, cebulkę i gotuję około 10min. Pomidory rozgniatam dodaję do sosu razem z przyprawami, doprowadzam do wrzenia.Dodaję pulpety, gotuję na wolnym ogniu około 5 min. Skrobię mieszam z 2 łyżkami zimnej wody wlewam do sosu, gotuję 2 minuty.
Podaję z ryżem.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńLubie pulpety i już mi smak narobiłaś
OdpowiedzUsuńCha cha cieszę się pozdrawiam
UsuńMmmmmmm......wyglądają świetnie:)))
OdpowiedzUsuńMąż kocha pulpety ale w białym sosie, kiedyś dodam przepis
Usuń