Lubię, lubię! Są sycące i można je robić na wiele różnych sposobów,z różnym mięsem i różnym sosem. Składniki na pulpety:
0,5 kg piersi z kurczaka (lub mielonego mięsa drobiowego)
średnia marchewka (starta na drobnych oczkach)
średnia cebula
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
przyprawy: szczypta soli lub Vegety, pieprz, papryka słodka, ostra do smaku
Piersi z kurczaka mielę w maszynce dodaję pokrojoną w kostkę i zeszkloną na patelni cebulę, startą marchewką i resztę składników. Wszystko razem mieszam. Jeżeli jest zbyt luźne dodaję więcej bułki. Formuję kulki, obtaczam w mące, smażę na patelni teflonowej z odrobiną oleju z 2 stron i robię sos. Składniki na sos:
3/4 l wody
garść fasolki szparagowej żółtej (dałam własnej mrożonej)
3 pomidory z puszki (dałam własne pasteryzowane)
marchewka
pietruszka
cebulka pokrojona w kostkę i zeszklona
łyżka Vegety, pieprz
2 łyżki skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
Obieram marchewkę, pietruszkę, kroję w kostkę, gotuję 10 minut dodaję pokrojoną fasolkę, cebulkę i gotuję około 10min. Pomidory rozgniatam dodaję do sosu razem z przyprawami, doprowadzam do wrzenia.Dodaję pulpety, gotuję na wolnym ogniu około 5 min. Skrobię mieszam z 2 łyżkami zimnej wody wlewam do sosu, gotuję 2 minuty. Podaję z ryżem.
Rodzicem być...
-
...to wielki obowiązek, wyzwanie i przepiękny czas dla ludzi, którzy
świadomie chcą mieć dzieci. To praca 24 godziny na dobę.
Nieprzespane noce, troski,...
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńLubie pulpety i już mi smak narobiłaś
OdpowiedzUsuńCha cha cieszę się pozdrawiam
UsuńMmmmmmm......wyglądają świetnie:)))
OdpowiedzUsuńMąż kocha pulpety ale w białym sosie, kiedyś dodam przepis
Usuń