poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Słodka papryczka marynowana

Papryczki pokręcone, zielone i czerwone. Różnobarwność zawarta w słoiku. Bardzo je lubię, tym razem w innej zalewie. Jeżeli chcecie sięgnąć po przepis bez gotowania zapraszam tutaj.



Składniki:
  • 3 kg papryczek słodkich
  • gorczyca
  • 1 - 2 papryki chilli


Zalewa na 1 l wody: (do tej ilości papryki użyłam 4 litrów wody)

  • 1 l wody
  • 1/2 szk octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 cebula

Cebulę obrać, pokroić w piórka dodać do reszty składników, zagotować i ostudzić.

Papryczki opłukać, usunąć ogonki. Przygotować słoiki najlepiej 700 ml lub litrowe. Do każdego wsypać szczyptę gorczycy i 1-2 cm kawałeczek chilli (rzecz gustu - będzie bardziej lub mniej ostre), następnie wkładać papryczkę ile się zmieści. Zalać zalewą układając na wierzchu ziarna ziela, liście i cebulę. Zakręcić i pasteryzować 7-10 minut. Z podanej ilości otrzymałam 13 słoiczków.



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger