Składniki na 1 słoik litrowy:
- 1/2 kg ogórków
- 1 - 2 baldachy kopru
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 liść dębu
- 1/2 łyżeczki gorczycy białej (ziarna)
- 2 cm kawałek chrzanu
- papryczka chili (opcjonalnie - u mnie 2,5 cm)
- na 1 l przegotowanej (ciepłej) wody 2 łyżki stołowe soli (najlepiej kamiennej).
Ogórki dokładnie wypłukać, odsączyć. Na dno słoika włożyć wszystkie składniki, układać ogórki jeden obok drugiego, jasną częścią do góry. Zalać słoną wodą , zakręcić i odstawić na 4 - 6 dni do ukiszenia. Po tym czasie słoiki pasteryzować 5 minut od zagotowania. Wyciągnąć z wody, przestudzić i odłożyć na zimowe wieczory.
Papryczka chili jest tylko dodatkiem, który można pominąć. Robię zazwyczaj kilka słoików na "imprezki". Ogórki są wtedy ostre i kwaśne. Oczywiście ostrość ogórków zależy od ilości papryki. Zalecam umiar :)
Smacznego :)
Kocham takie ogóreczki:)
OdpowiedzUsuń