Składniki:
- 950 g obranej i pozbawionej nasion cukinii (1100 g w całości)
- 500 g obranych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Cukinię zetrzeć na tarce o średnich oczkach, przełożyć do miseczki. Ziemniaki i obraną cebulę zetrzeć na drobnych, przełożyć na durszlak. Cukinia puści sok dlatego należy ją odgnieść z jego nadmiaru. Dodać do odsączonych ziemniaków. (Po zlaniu soku ziemniaczanego na dnie naczynia osadza się skrobia, którą dodaję do ziemniaków.) Dodać resztę składników, wymieszać. Na patelnię nalać 4 łyżki oleju, na rozgrzany układać i formować placuszki. U mnie 1 łyżka - 1 pacek. Po upieczeniu z 1 strony obrócić na drugą, przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć z reszty oleju.
Polecam są bardzo dobre ;)
Ja dostalam zapas cukinii od teściowej i ten przepis spadł mi z nieba. Super, niedlugo go wypróbuje :D
OdpowiedzUsuńBędzie mi niezmiernie miło :)
Usuńo jakie apetyczne!!!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie placuszki są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne placuszki, a u mnie cukiniowe z boczkiem (,kuchnia lidla,) :)
OdpowiedzUsuńOch musiały być pyszne ;)
UsuńByloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.
OdpowiedzUsuńPtitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.
Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form
lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.
Pozdrawiam
Camelia
Petitchef.pl
Oj,zjadłabym takie:)
OdpowiedzUsuń