wtorek, 26 grudnia 2017

Czekoladowe talary

Pyszne, kruche ciasteczka zagościły na naszym stole świątecznym. Przepis dostałam od siostry, ciacha są smaczne polecam łasuchom :)

Czytaj dalej »

środa, 6 grudnia 2017

"Sałatka" mięsna

Przepis dostałam od fenomenalnej kobiety, u której kupuję mięso.  Z całego serca dziękuję. Trafiony w 100 zwłaszcza na przyjęcia rodzinne czy męskie spotkania. Dzielę się nim z Wami bo jest pyszne i godne polecenia.




Czytaj dalej »

czwartek, 30 listopada 2017

Pasta jajeczna ze szprotem do kanapek

Jeśli lubicie pasty jajeczne to polecam Wam z dodatkiem ryby. Robi się ją szybko i łatwo. Smacznego :)




Składniki:
  • 170 g szprota w oleju (1 puszka)
  • 1 - 2 łyżki stołowe chrzanu
  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu (u mnie Kielecki) 
  • Sól, pieprz, szczypiorek do smaku
Jajka ugotować na twardo (10 min), obrać zetrzeć na drobnych oczkach. Szproty wyjać z oleju, rozgnieść widelcem dodać chrzan, drobno pokrojony szczypiorek i resztę składników. Wszystko dokładnie wymieszać, schłodzić. 



Bardzo smakuje mi z ogórkiem i odrobiną majonezu na kanapce.  Pycha ;))

Czytaj dalej »

wtorek, 10 października 2017

Papryczka chilli marynowana

Obdarowała mnie siostra całym wiaderkiem papryczek chilli. 


Długo się zastanawiałam co z nimi zrobić. Postanowiłam wrzucić je do zalewy. Wykorzystam je jako przegryzkę na imprezy. Nafaszeruję serem feta z ziołami..




Składniki:
  • 1kg 300g papryki chilli 
  • Zioła: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek
  • Czosnek
Zalewa:
  • 2,5 l wody
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 1/3 szklanki octu
  • Ziele angielskie, liść laurowy
Przede wszystkim założyć rękawiczki. Umyć papryczki i wydrążyć nasiona.



Zagotować zalewę ostudzić. Do czystych słoików nałożyć ziół, po 1 ząbku czosnku oraz paprykę.


 Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 5 - 10 minut.

Będzie ostro ;)
Czytaj dalej »

piątek, 1 września 2017

Smażona zielona papryczka

Robię grządkowe porządki ;) została mi garść zielonej, drobnej papryki. Podobna jest kształtem do chili ale nie jest ostra. Świetna jest bezpośrednio z patelni i szybko się ją robi. W 10 minut potrawa gotowa, więc z tej racji zapraszam do Małgosi na Błyskawiczny Piątek.


Składniki:

  • 100 g zielonej papryczki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz do smaku
Papryczki umyć osuszyć na ręczniku papierowym, usunąć ogonki. Czosnek obrać, zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem wrzucić czosnek, przemieszać i dodać papryczki. Smażyć 5 minut do zrumienienia.



Takie papryczki mogą być dodatkiem np. do pizzy czy sztuki mięsa ale ja je pochłaniam z kawałkiem bułki. Lubię smak tego tłuszczyku ;) . Aha pestkami nie trzeba się przejmować, są smaczne i mięciutkie.

Smacznego miłego dnia :)
Czytaj dalej »

wtorek, 29 sierpnia 2017

Warzywna pasta do makaronu

Sezon pomidorowy otwarłam już 2 tygodnie temu, zbierając je z grządki i robiąc przeciery. Dziś rozkoszuję się pysznym makaronem z dodatkiem pomidorów, papryki i innych warzyw. Często szukając czegoś nowego wpadam się na banalne pomysły, które smakują genialnie. Zapraszam😋


Składniki:
  • 0,5 kg pomidorów
  • 100 g papryki czerwonej
  • 80 g marchewki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 gałązki bazylii lub mniej wg uznania
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz do smaku

Pomidory opłukać pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię z masełkiem i przesmażyć pomidory około 10 min, mieszać od czasu do czasu. Powinna zrobić się z nich papka , którą  należy przetrzeć przez gęste sitko.


Cebulę obrać, pokroić w kostkę czosnek i resztę warzyw opłukać i obrać. Bazylię opłukać i drobno pokroić.  Na masełku zeszklić cebulę, dodać do niej zmiażdżony czosnek, przemieszać. Kolejno zetrzeć na drobnych oczkach marchewkę i paprykę smażyć około 2 minut. Na koniec dodać bazylię, przyprawić solą, pieprzem.

Powiem Wam z ręką na sercu, smakuje mi bardzo! Spróbujcie :)
Czytaj dalej »

sobota, 29 lipca 2017

Dżem porzeczkowy dla wymagających

Tytuł mówi sam za siebie. Moje dwie gwiazdy bardzo lubią dżemy ale  żeby tam owoce w całości były to już nie specjalnie. Mam cichą nadzieję, że nadejdzie dzień kiedy z tego po prostu wyrosną. Czarna porzeczka to bogactwo wit.C. Polecam prozdrowotnie zamiast cukru dodać ksylitol.



Składniki:
  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 1 kg cukru lub ksylitolu
Porzeczki opłukać i obrać z szypułek. Przełożyć do garnka z grubszym dnem, zasypać cukrem i całość przemieszać. Mieszać co chwilę by nie przywarły do garnka. Gotować na małym ogniu około 30 - 40 minut. Zmiksować blenderem.


Przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić. Słoiki przykryć grubym ręcznikiem lub kocem. Nie trzeba ich pasteryzować.



Dżem jest rewelacyjny.

Czytaj dalej »
Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger