Żeberka robię może 2 razy w roku, chociaż osobiście bardzo je lubię to reszta rodziny za nimi nie przepada. Niestety jestem w mniejszości i pomimo tego, że gary są moje to przecież gotuję dla wszystkich i muszę dostosować jadłospis do reszty.
Składniki:
- 1,3 kg żeberek
- 2 łyżki przyprawy do mięs (u mnie z Lidla)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego
- świeże zioła: rozmaryn i tymianek
- 2, 3 łyżki oleju
Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki lub w całości np. trójkąty. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek, drobno pokrojone zioła, resztę składników, i wymieszać.
Pozostawić mięso na około godzinę, by przeszło przyprawami.
Następnie ułożyć w rękawie, zapiąć go i włożyć do nagrzanego piekarnika na 1- 1,5 godz. Należy sprawdzić wykałaczką lub widelcem czy jest miękkie. Piec w 180°.
Mięso nie wymaga solenia i jest pyszne :)
Fajny pomysł na pieczenie żeberek w rękawie. Jest pewność, że będą mięciutkie, wspaniale upieczone i jak piszesz, zasmakują pozostałym domownikom :)
OdpowiedzUsuńPyszne żeberka Małgosiu,aż mi ochota na nie przyszła :-)
OdpowiedzUsuń