czwartek, 22 czerwca 2023

Grzybki marynowane (opieńki i inne)

Niezastąpione do sosu tatarskiego lub jako pyszna, samodzielna przekąska na imprezowym stole. 

Dla mnie bajka :) 


Składniki:
  • 250g opieńki
  • 1kg grzybów (podgrzybki, kozaki) 

Zagotować 2 l wody z dodatkiem pęczka zieleniny:

  • tymianek, rozmaryn, pietruszka seler, por, koper, lubczyk  
  • 1-2 cm kawałek papryczki  chilli  
  • 1 stołowa łyżka soli (u mnie kamienna). 

Gotować 10 min na małym ogniu, wyjąć papryczkę. 

(Ps. z wywaru odlałam 400 ml do  opieniek, ponieważ gotuję je w oddzielnym naczyniu 7-10 min żeby się nie rozgotowały, to są delikatne grzybki). 

Wrzucić oczyszczone i opłukane grzyby. Gotować 15 minut od momentu zagotowania na małym ogniu. Odcedzić. 

Do słoika 310 ml lub większy włożyć:

  • 1 mały liść laurowy
  • po 2 ziarna ziela angielskiego, jałowca, pieprzu czarnego, pieprzu zielonego
  • gorczyca biała - szczypta
Zagotować zalewę:
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki soli
Do słoików z przyprawami włożyć grzyby do 3/4 wysokości, zalać zalewą. Zakręcić i pasteryzować 10 minut. 


Smacznego :*

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger