poniedziałek, 8 lutego 2021

Rolada serowa - krok po kroku

Rolada jest rewelacyjną przekąską na wszelkiego rodzaju przyjęcia. W połączeniu z salsą meksykańską stanowi doskonały duet dla rozkoszy podniebienia ;)... chociaż... sama też jest piękna i smaczna ;)


Wbrew pozorom nie jest ona trudna do wykonania. Pokażę wam krok po kroku jak ją zrobić.

Składniki:

  • 500 g sera żółtego w kawałku (typu Gouda, Edamski)
  • 400 g serka topionego (4 szt. po 100g bez dodatków)
  • po 1/2 papryki: czerwonej, zielonej, pomarańczowej, żółtej 
  • pęczek szczypiorku
  • 100 g pstrąga łososiowego w plastrach lub łososia. Zamiast ryby można dodać szynkę (opcjonalnie)

Wydrążyć nasiona z papryki, umyć i pokroić w kostkę. Szczypiorek opłukać i również drobno posiekać. Rybę bądź wędlinę pokroić w cienkie paski.

Do garnka wlać około 1,5 l wody, zagotować. Ser pokroić na kawałki i włożyć do woreczka. Szczelnie zamknąć i przełożyć do gotującej się wody. Gotować od 20 do 30 min w zależności od sera (wyciągałam na durszlak i sprawdzałam czy się rozpuścił).


Po rozpuszczeniu wyjąć z woreczka i rozwałkować w prostokąt na grubość około 0,5 cm, tak by nie zrobiły się dziury. 


Następnie posmarować serkiem topionym.


Rozłożyć resztę przygotowanych składników.


Zawijać, dobrze dociskając. 


Przykryć folią do żywności i włożyć do lodówki na minimum 2 - 3 godziny. (Zostawiałam dłużej, nawet 5 godz. Robiłam rano, podawałam wieczorem.)


Spróbujcie jest przepyszna, smacznego :)



3 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger