Kuchnia meksykańska jest wyrazista, często pikantna i przede wszystkim bardzo różnorodna. Skusiłam się na salę, którą możecie wykorzystać do rolady serowej, przypieczonej bagietki bądź na zwykłą kromkę chleba.
Składniki na około 15 osób w zależności od apetytu ;)
- po 1/3 papryki: pomarańczowej, żółtej, zielonej, czerwonej
- 1 papryczka jalapeno
- 5 pomidorów
- 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
- 2 limonki
- świeża kolendra ok. 2 łyżki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 krążek ananasa z puszki (opcjonalnie)
- szczypta chilli, soli i 2 łyżki oliwy z oliwek
Wszystko kroimy w drobną kostkę.
Pomidory spażyć, ściągnąć skórkę. Przekroić na połówki i wydrążyć pestki by nie plątały się po salsie ;)Papryki wcześniej umyć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Limonki obrać by nie było białej skórki. Kolendrę opłukać, drobno psiekać. Cebulę obrać. Ananasa można dodać nie trzeba (to moja fanaberia smakowa). Całość przyprawić i wstawić do lodówki na 0,5 godz. by smaki się połączyły.Wygląda, pachnie i smakuje bajecznie. Koniecznie spróbujcie :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.