Składniki na klopsy:
- 0,5 kg mięsa mielonego indyczego
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 5 suszonych pomidorów z zalewy
- 1 średnia cebula
- 1 jajko
- 1/2 szkl. bułki tartej (5 łyżek)
- sól, pieprz do smaku
Składniki na beszamel:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 szkl. mleka 3,2%
- 1/2 łyżeczki: soli, pieprzu, tymianku suszonego
- 2,5 marchewki (300 g)
W niewielkim rondelku rozpuścić masło dodać mąkę, wymieszać energicznie. Przesmażyć 1 minutę na niewielkim ogniu. Powoli dolewać mleko ciągle mieszając. Gotować 2 minuty od zagotowania, cały czas mieszając. Ściągnąć z ognia i przyprawić.
Marchewkę obrać. Zetrzeć na drobnych oczkach. Zapieczone klopsiki obsypać marchewką i włożyć z powrotem do piekarnika na 10 - 15 minut. Marchewka powinna się delikatnie zapiec.
Obiadek miałam wyśmienity :) polecam Wam gorąco.
to się nazywa smaczny obiad:)
OdpowiedzUsuńCiekawa wersja:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! Uwielbiamy marchewkę więc dodaję wpis do zakładek z przepisami do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło :) pozdrawiam
Usuń