Godna polecenia ze względu na walory smakowe. Jedyną wadą mojej zupy jest ścięty jogurt. Zawsze używam firmy Zott. Niestety nie miałam pod ręką...:( zdecydowałam się opublikować przepis ze względu na Akcję "Pokochaj Zdrowe Odżywianie" Skuteczna dieta:co jeść żeby... Artykuł godny uwagi :)
Zdjęcie zmienię przy najbliższej okazji ;)
Składniki:
- 300 g pora
- 1 marchewka
- 5 ziemniaków
- pęczek zieleniny (pietruszka, seler, lubczyk)
- 2 l wody
- 180 g jogurtu naturalnego
- odrobina wędzonki (1/2 plasterka wędzonego boczku 10 g)
- sól, pieprz do smaku
Marchewkę oczyścić, włożyć do zimnej wody. Dodać pęczek zieleniny i wędzonkę. Obrać pory, pokroić w półplasterki. Rozgrzać patelnię teflonową, skropić odrobiną oliwy z oliwek, zeszklić pory dodać do wywaru.Gotować 15 minut. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Z wywaru wyciągnąć zieleninę, resztę zmiksować blenderem. Dodać ziemniaki i gotować całość do miękkości ziemniaków (około 0,5 godz.) Odstawić, przyprawić do smaku następnie dodać rozmieszany z ciepłą zupą jogurt i podawać.
Zupa bardzo prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam.
Myślę, a raczej jestem pewna, że smakowałaby mi :))
OdpowiedzUsuńDziękuję, mnie smakuje a lubię być wybredna ;)
UsuńUwielbiam wszystko co z pora, a zupka - pierwsza klasa! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas - do kuchni matki i córki.
Zaglądam, zaglądam :)
Usuń