Składniki:
- 0,5 l wody
- 1/3 papryczki chili (u mnie suszona)
- pęczek tymianku (ok.10 niewielkich gałązek)
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 jogurt typu greckiego (150 g Piątnica)
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
- 0,5 łyżki Vegety
- 5 kotletów z piersi indyczej dowolnie przyprawione (500 g)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Wodę zagotować dodać cebulę z czosnkiem, Vegetę oraz przesmażone na patelni teflonowej bez tłuszczu kotlety indycze. Gotować 5 minut w tym czasie drobno pokroić tymianek i papryczkę. Jeżeli łodyżki tymianku są twarde należy obrać tylko drobne listki. Dodać do wywaru. Rozmieszać skrobię w 1/4 szklanki zimnej wody, przelać do reszty, gotować minutę. Jogurt rozmieszać w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego sosu następnie przelać do całości rozmieszać i odstawić. Nie gotować.
Sos jest bardzo aromatyczny i pikantny, polecam wypróbować. Osobiście bardzo mi posmakował :)
Bardzo ciekawy sosik, oj musi być smaczny :-)
OdpowiedzUsuńTaki jest Małgosiu polecam:)
UsuńBędzie mi bardzo miło :) dziękuję za dołączenie do grona obserwatorów:)
OdpowiedzUsuńbardzo smaczny sos. zamiast jogurtu i skrobii dałam śmietanę (akurat była w lodowce) no i mniej wody. rewelacja
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało. Trzeba próbować i dostosować przepis do tego co w lodówce i do własnych smaków :)
Usuń