poniedziałek, 23 czerwca 2014

Sos tymiankowy z chili

Rewelacyjny dodatek do mięsa drobiowego. U mnie były kotlety z piersi indyczej podsmażane na suchej, teflonowej patelni, oprószone ulubionymi przyprawami jak sól, pieprz, papryka słodka i curry. Do tego młode ziemniaczki...



Składniki:
  • 0,5 l wody
  • 1/3 papryczki chili (u mnie suszona)
  • pęczek tymianku (ok.10 niewielkich gałązek)
  • 1 średnia cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jogurt typu greckiego (150 g Piątnica)
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 0,5 łyżki Vegety

  • 5 kotletów z piersi indyczej dowolnie przyprawione (500 g)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na 1 łyżce oleju. Wodę zagotować dodać cebulę z czosnkiem, Vegetę oraz przesmażone na patelni teflonowej bez tłuszczu kotlety indycze. Gotować 5 minut w tym czasie drobno pokroić tymianek i papryczkę. Jeżeli łodyżki tymianku są twarde należy obrać tylko drobne listki. Dodać do wywaru. Rozmieszać skrobię w 1/4 szklanki zimnej wody, przelać do reszty, gotować minutę. Jogurt rozmieszać w osobnym naczyniu z kilkoma łyżkami gorącego sosu następnie przelać do całości rozmieszać i odstawić. Nie gotować.


Sos jest bardzo aromatyczny i pikantny, polecam wypróbować. Osobiście bardzo mi posmakował :)

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy sosik, oj musi być smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią wypróbuję - zapowiada się aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi bardzo miło :) dziękuję za dołączenie do grona obserwatorów:)

      Usuń
  3. bardzo smaczny sos. zamiast jogurtu i skrobii dałam śmietanę (akurat była w lodowce) no i mniej wody. rewelacja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. Trzeba próbować i dostosować przepis do tego co w lodówce i do własnych smaków :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger