środa, 1 maja 2013

Sos pieczarkowy i pierś z kurczaka

Sos pieczarkowy jest używany przeze mnie do wielu potraw. Bardzo go lubię z gołąbkami, z makaronem i z  filetami z kurczaka. Dlatego najpierw sosik a potem reszta dania. Dziś w duecie z filetami z kurczaka.

Składniki na sos:
  • 700 ml wody
  • 20 dag pieczarek 
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1 mała marchewka
  • 3 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej 
  • zielone: listek lubczyku, pietruszki, koperku (umyte i związane)  
  • przyprawy: 1 łyżka Vegety, pieprz 
Pieczarki umyć, drobno pokroić, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub polać sokiem z połówki cytryny, wymieszać. Cebulę obrać pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść na miazgę lub drobno posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulkę smażymy na łyżce oleju, dodajemy czosnek i imbir lekko podsmażamy przekładamy do garna z gotującą się wodą. Dodajemy do tego przyprawy, zielone i marchewkę. Na łyżce masełka podsmażamy pieczarki, pozwalamy by woda odparowała i ładnie się wówczas przypieką (ja tak lubię).
Dodajemy do wywaru i gotujemy około 15 minut. Skrobię rozrabiamy w odrobinie zimnej wody (ok.3 łyżki) dodajemy do wywaru, gotujemy. Do jogurtu dodajemy gorącego sosu, mieszamy i wlewamy do sosu. Wystarczy tylko zagotować.

1 podwójną pierś z kurczaka, kroimy w niewielkie kotlety, przyprawiamy:
  • solą
  • papryką słodką
  • carry
i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Usmażone polewamy sosem pieczarkowym. Danie doskonałe z ryżem, ziemniaczkami.

 

2 komentarze:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger