Sos pieczarkowy i pierś z kurczaka
Sos pieczarkowy jest używany przeze mnie do wielu potraw. Bardzo go lubię z gołąbkami, z makaronem i z filetami z kurczaka. Dlatego najpierw sosik a potem reszta dania. Dziś w duecie z filetami z kurczaka.
Składniki na sos:
- 700 ml wody
- 20 dag pieczarek
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
- 1 mała marchewka
- 3 łyżki jogurtu
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- zielone: listek lubczyku, pietruszki, koperku (umyte i związane)
- przyprawy: 1 łyżka Vegety, pieprz
Pieczarki umyć, drobno pokroić, posypać szczyptą kwasku cytrynowego lub polać sokiem z połówki cytryny, wymieszać. Cebulę obrać pokroić w kostkę, czosnek rozgnieść na miazgę lub drobno posiekać. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę. Cebulkę smażymy na łyżce oleju, dodajemy czosnek i imbir lekko podsmażamy przekładamy do garna z gotującą się wodą. Dodajemy do tego przyprawy, zielone i marchewkę. Na łyżce masełka podsmażamy pieczarki, pozwalamy by woda odparowała i ładnie się wówczas przypieką (ja tak lubię).
Dodajemy do wywaru i gotujemy około 15 minut. Skrobię rozrabiamy w odrobinie zimnej wody (ok.3 łyżki) dodajemy do wywaru, gotujemy. Do jogurtu dodajemy gorącego sosu, mieszamy i wlewamy do sosu. Wystarczy tylko zagotować.
1 podwójną pierś z kurczaka, kroimy w niewielkie kotlety, przyprawiamy:
- solą
- papryką słodką
- carry
i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Usmażone polewamy sosem pieczarkowym. Danie doskonałe z ryżem, ziemniaczkami.
Wygląda przepysznie... aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń