Gulasz
Chyba mam wiosennego lenia dlatego obiad był prosty i smaczny.
Przygotowanie około 45min.
Składniki:
- 0,5 kg mięsa gulaszowego indyczego
- 1 średnia cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 średnia marchewka
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, curry
- woda 0,5 l
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki jogurtu naturalnego Zott (jest gęsty i nie ścina się)
Mięso płuczemy, odsączamy, większe kawałki kroimy i przyprawiamy według uznania. Dzisiaj delikatnie przyprawiłam 0,5 łyżeczki soli, papryki, carry i szczypta pieprzu. Cebulkę obieram, kroję w drobną kostkę podsmażam na łyżce oleju, dodaję obrany i zmiażdżony czosnek. Chwilę podsmażam, przekładam do garnka z wodą, obieram marchewkę drobno kroję dodaję do cebulki. Doprowadzam do wrzenia. Przyprawione mięso podsmażam do zrumienienia i dodaję do reszty. Dolewam wody aby przykryło mięso. Gotuję wszystko do miękkości (około 20 min). Skrobię rozprowadzam w 3, 4 łyżkach wody, dodaję do gulaszu gotuję minutkę. W miseczce mieszam jogurt z niewielką ilością gorącego sosu, dodaję to go gulaszu. Mieszam by nie przywarło i odstawiam. Podałam z ziemniaczkami i piklami.
Smacznego!
W prostocie tkwi siła :) Smaczny obiadek:))
OdpowiedzUsuńTo prawda, czasami szukamy czegoś niezwykłego a zwykłe smakuje pysznie :)
Usuńmiesko z indyka jest pyszne!i gulasik,i kotleciki...tez uwazam ze proste jest dobre!
OdpowiedzUsuńi praktyczne!
Dziękuję ślicznie za komentarze i odwiedzanie. Pozdrawiam
Usuń