Składniki:
- 1 kg cebulki perłowej
- ziarna pieprzu, gorczycy, ziela angielskiego, liść laurowy, cienkie plastry świeżego imbiru
zalewa:
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 2,5 - 3 łyżek cukru
- 1/2 - 3/4 szklanki octu
Zalewę zagotować, powinna mieć słodko - kwaśny smak. Można ją sobie dopasować do swojego gustu, dodać więcej cukru bądź octu.
Cebulę oczyścić (małych cebulek nie obierałam). Przygotować czyste i suche słoiczki np. po przecierze pomidorowym. Do każdego dać 3 ziarna pieprzu, 2-ziela angielskiego, mały listek laurowy, szczyptę ziaren gorczycy i cienki plasterek świeżego imbiru. Na to wsypać obraną cebulkę. Zalać przegotowaną marynatą, zakręcić, pasteryzować 10 min.
Cebulka jest świetnym dodatkiem do sałatek, czy mięs. Polecam :)
Uwielbiam taką cebulkę :)
OdpowiedzUsuńPyszna jest :)
Usuń