Składniki:
- młoda kapustka 1/2 kg
- 1 cebula
- 1 skrzydełko lub kostka rosołowa
- pęczek koperku
- 5 grzybów suszonych
- 1 jogurt naturalny gęsty 150g
- 1 łyżka Vegety
- 2 płaskie łyżki skrobi kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli, pieprzu
- 1/2 l wody
Kapustę obieram ze zniszczonych liści, drobno szatkuję. Cebulę obieram, kroję w piórka. Gotuję 2 l wody następnie do wrzątku wrzucam kapustę z cebulą. Sparzam ją 3 minuty, przecedzam i dodaję ją do wywaru mięsno - grzybowego. Gotuję 7 - 10 minut, kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana. Do gotującej się kapusty dokładam kwasek, drobno pokrojony koperek oraz skrobię rozmieszaną w 6 łyżkach zimnej wody. Gdy zgęstnieje ściągam z ognia, w osobnym naczyniu mieszam jogurt z chochelką gorącej kapusty i przekładam do reszty. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem. Całość jeszcze raz mieszam do połączenia się składników i już nie gotuję by jogurt się nie ściął.
Ps.
Jeżeli użyjecie tylko kostki rosołowej to nie musicie jej aż tak długo gotować wystarczy do wrzątku wrzucić grzybki i za 5 minut kapustę.
Świetny dodatek do dań mięsnych lub najzwyczajniej z młodymi ziemniaczkami.
Kapustka jest dietetyczna ale też bardzo smaczna
Młodą kapustkę lubię bardzo,a do tego młode ziemniaki z koperkiem...ale obiadek pycha:)
OdpowiedzUsuńsuper smaczna taka młoda kapusta, a w wersji dietetycznej wygląda bardzo zachęcająco, muszę wypróbować Twój przepis Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuńmłoda kapusta jest rewelacyjna:)
OdpowiedzUsuńKapustę to ja mogę i lubię pod każdą postacią :) Jak dietetyczna to koniecznie muszę Małgosiu wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPróbujcie kochane, smak jest bardzo fajny polecam bardzo, bardzo.
OdpowiedzUsuńvegeta,kostki rosołowe.tego świństwa się nie dodaje,żaden fajny przepis nie opiera sie na sztucznocie
OdpowiedzUsuńble