Przepis dostałam od Pani Ani, za który jej z całego serca dziękuję. Barszcz czy żurek na tym zakwasie jest uwierzcie mi rewelacyjny!
Składniki:
2,5 l ciepłej, przegotowanej wody
150 g mąki żytniej razowej
150 g mąki żytniej ekologicznej
1/2 główki czosnku polskiego (4 ząbki obrany lekko zmiażdżony)
2 listki laurowe duże
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
2 - 3 goździki
1 płaska łyżka cukru
1/2 łyżki Vegety
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka gotowego zakwasu z mąką lub skórka z chleba razowego
Do glinianego garnka lub dużego słoika przekładam składniki, zalewam ciepłą wodą, mieszam, przykrywam lnianą ściereczką spinam gumką, odstawiam w ciepłe miejsce. Powinien się kisić 4, 5dni. Mieszamy od czasu do czasu np.3 x dziennie. Kiedy przestanie szumieć zbieram z wierzchu przyprawy i inne szumowiny. Mieszam dokładnie i przelewam do butelek.
Rodzicem być...
-
...to wielki obowiązek, wyzwanie i przepiękny czas dla ludzi, którzy
świadomie chcą mieć dzieci. To praca 24 godziny na dobę.
Nieprzespane noce, troski,...
Nie ma jak zrobiony samemu domowy zakwas :)
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać ,że robię go od miesiąca. Jeszcze kusi mnie zakwas chlebowy i pieczony z niego chleb...
UsuńZazdroszczę:)domowy zakwas to skarb!
OdpowiedzUsuńDomowy zakwas nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńKochani jestem nim zachwycona :) z ręką na sercu :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia i mama zawsze robiły taki zakwas. Dzięki Małgosiu za ten przepis :-)
OdpowiedzUsuń