Zakwas na żurek
Przepis dostałam od Pani Ani, za który jej z całego serca dziękuję. Barszcz czy żurek na tym zakwasie jest uwierzcie mi rewelacyjny!
Składniki:
- 2,5 l ciepłej, przegotowanej wody
- 150 g mąki żytniej razowej
- 150 g mąki żytniej ekologicznej
- 1/2 główki czosnku polskiego (4 ząbki obrany lekko zmiażdżony)
- 2 listki laurowe duże
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu
- 2 - 3 goździki
- 1 płaska łyżka cukru
- 1/2 łyżki Vegety
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka gotowego zakwasu z mąką lub skórka z chleba razowego
Do glinianego garnka lub dużego słoika przekładam składniki, zalewam ciepłą wodą, mieszam, przykrywam lnianą ściereczką spinam gumką, odstawiam w ciepłe miejsce. Powinien się kisić 4, 5dni. Mieszamy od czasu do czasu np.3 x dziennie. Kiedy przestanie szumieć zbieram z wierzchu przyprawy i inne szumowiny. Mieszam dokładnie i przelewam do butelek.
Polecam gorąco!
Nie ma jak zrobiony samemu domowy zakwas :)
OdpowiedzUsuńAż wstyd się przyznać ,że robię go od miesiąca. Jeszcze kusi mnie zakwas chlebowy i pieczony z niego chleb...
UsuńZazdroszczę:)domowy zakwas to skarb!
OdpowiedzUsuńDomowy zakwas nie ma sobie równych :)
OdpowiedzUsuńKochani jestem nim zachwycona :) z ręką na sercu :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia i mama zawsze robiły taki zakwas. Dzięki Małgosiu za ten przepis :-)
OdpowiedzUsuń