Mój M. jest nią zachwycony więc podzielę się z Wami przepisem.
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- niewielki kawałek kości wieprzowej lub 2 skrzydełka (10, 20 dag)
- garść suszonych grzybów leśnych
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: listek laurowy, 2 ziela angielskie, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Doskonale pasuje do wieprzowiny oraz z samymi ziemniaczkami .
Ps.
- Ugotowane grzyby możecie wyciągnąć łyżką cedzakową z wywaru jeszcze przed dodaniem kapusty, przestudzić, drobno pokroić i dodać z cebulą do kapusty.
- Kapustę kiszoną możecie również przepłukać w zimnej wodzie przed gotowaniem, nie będzie taka kwaśna. Ja tego nie robię, bo po prostu lubię kwaśną ;)
Aż mi ślinka cieknie na sam widok :)
OdpowiedzUsuńI mi także :)
OdpowiedzUsuń