.
Składniki:
- 5 kg papryki
- 3,5 l wody
- 3 średnie marchewki (oczyszczone)
- 1l wody
- 1/2szk octu spirytusowego
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 średnia cebula
Paprykę kroję na pół, wydrążam gniazda nasienne, kroję w 2 cm szerokości słupki. Jakiekolwiek zagięcia papryki są przeze mnie odkrojone i daję je do osobnych słoiczków.( Te niewielkie marynowane kawałeczki są świetnym dodatkiem do pizzy, czy sałatek.) Pokrojoną paprykę przepłukuję pod bieżącą wodą. Do czystych i suchych słoików najlepiej 0,5 l daję po 4 plasterki marchewki układam ciasno paprykę, nalewam do niej zalewę, zakręcam i pasteryzuję 10 min od zagotowania.
Z 5 kg papryki otrzymałam 17 słoiczków 310 i 500ml.
Polecam wypróbować:)
Właśnie po niedzieli miałam robić :) Skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie na początek z 2 kg a jak Ci posmakuje to zrobisz więcej w następnym roku
UsuńUwielbiam paprykę i chyba faktycznie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło jeśli staniesz się unikalnym obserwatorem mojego bloga!
www.blondivy.blogspot.com
Będzie mi bardzo miło :)
UsuńI nareszcie jakieś normalne proporcje. W innych przepisach mnóstwo cukru i ja się pytam po co?
OdpowiedzUsuńDziękuję, szczerze mówiąc to nie śledzę innych przepisów. Wiem, że ten jest dobry i pod tym względem nie eksperymentuję. U mnie odrobinę słodkości dodaje marchewka, chociaż papryka sama w sobie jest dość słodka. Pozdrawiam
Usuń