niedziela, 14 stycznia 2024

Królik w śmietanie

Jedno z dań dzieciństwa. Moi rodzice mieli własną niewielką hodowlę, dlatego króliki były od dziecka w moim jadłospisie. Mama robiła barszcz biały z ziemniakami albo właśnie w śmietanie. Niestety nie pamiętam jej sposobu przyrządzania ale ten który zrobiłam wyszedł całkiem przyzwoicie ;) 


Składniki:

  • 1800 g mięsa królika
  • 130 g marchewki
  • 100 g cebuli
  • 1 l wody
  • 200 g śmietany 18%
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka stołowa oleju z pestek winogron, 
  • 1 łyżka masła
  • 2 liście laurowe, 3 owoce jałowca, 3 ziela angielskie, pieprz kolorowy, nasiona kolendry - szczypta
  • nać lub jak u mnie susz: lubczyk, seler, pietruszka
  • zioła: kocanka (maggi), szałwia, rozmaryn, tymianek
  • sól, pieprz, przyprawa typu vegeta - opcjonalnie


Mięso z królika oczyścić, umyć w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 0,5 godziny. Do garnka wlać wodę, dodać zioła i natki. Gotować  na małym ogniu około 20 min od zagotowania. Następnie wyciągnąć wszystko łyżką cedzakową lub przecedzić. Marchewkę i cebulę obrać, pokroić w kostkę lub według uznania. Na patelni rozgrzać olej dodać masło. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć mięso z obu stron i przełożyć do gotującego się ziołowego wywaru. Na pozostałym tłuszczu na patelni zeszklić cebulę dodać marchewkę smażyć razem minutę i przełożyć do królika. Doprawić ziarnami jałowca, kolendry, pieprzu, liściem laurowym i vegetą (1łyżeczka). Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości (około 1 godziny).  Rozmieszać rózgą śmietanę z mąką dodać troszkę wywaru, ponownie rozmieszać by nie było grudek mąki i przelać do królika ciągle mieszając do zagotowania. Można wcześniej wyjąć mięso by lepiej całość wymieszać, zagotować i włożyć ponownie królika. Gotować 2 minuty wyłączyć ogień i gotowe. Można posypać odrobiną posiekanego koperku. 

Dla mnie najlepszy na drugi dzień 😊
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger