Składniki:
- 3 kg porzeczek czerwonych
- 1 l wody
- 1 kg cukru
Dla tych którzy robią sok po raz pierwszy:
- Należy umyć, najlepiej wyparzyć butelki lub słoiczki z zakrętkami. Powinny być czyste i suche.
- Porzeczki przepłukać, odsączyć na durszlaku, szypułkować.
- Sokownik składa się z garnka do wody, do zbierania soku, garnka na owoce, przykrywki, wężyka odprowadzającego sok i zacisku na niego. Do dolnego garnka wlać wodę 3/4 wysokości przykryć. Doprowadzić wodę do wrzenia zmniejszyć ogień ale nie za dużo. Woda ma się cały czas gotować. Na wrzątek ustawić garnek do zbierania soku z wężykiem oraz garnek z owocami, przykryć. Wężyk zacisnąć. Owoce od czasu do czasu przemieszać a kiedy w wężyku zacznie zbierać się sok zlać przez lnianą ściereczkę do większego naczynia. (Zawsze jej używam do soków ponieważ nie lubię mieć w nim nieczystości typu pestki z owoców czy miąższ owocowy. Na garnek układam durszlak, na niego ściereczkę i zlewam powoli sok. Na ściereczce zbiera się miąższ który usuwam.) Kiedy z owoców zrobi się nic nie warta miazga należy je wyrzucić i zlać resztę soku. Niektórzy z pozostałych owoców (np. truskawek) robią dżem, ja tego nie pochwalam będzie bez smaku, bez koloru. Owoce oddały to co najwartościowsze do soku.
- Kolejnym etapem jest zrobienie syropu z wody i cukru. Wodę doprowadzić do wrzenia dodawać stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy syrop zacznie wrzeć zmniejszyć ognień i gotować 2 minuty, przelać do soku. Przemieszać, zlewać przez lejek do czystych butelek, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
- Pasteryzacja - polecam przeczytać (link) jest doskonale opisane jak to robić.
Pozdrawiam ciepło :)
Wszystko porzeczkowe jest cudowne :) soku jeszcze nie robiłam :) ale tak zachęcasz, że chyba spróbuję :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPychotka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na Dietetyczną Pizzę!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam :)
Jeden z moich ulubionych:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam sok z czerwonych porzeczek! W tym roku mam dostać ich trochę więc pierwszy raz zrobię syrop do słoików a ten przepis z chęcią w tym celu wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńU mnie kiepsko w tym roku z porzeczkami, albo inaczej ptaki są wyjątkowo głodne. To co mam idzie na bieżąco na kompot. Będzie mi bardzo miło jeśli Ci posłuży :) pozdrawiam
Usuń