Jeden z pomysłów na wykorzystanie cukinii. U mnie ma ona wszechstronne zastosowanie, panieruję ją jak kotlety i smażę, piekę na grillu, robię z niej placki jak ziemniaczane i sałatki do słoików.
Składniki:
niewielki kawałek mięsa (może to być kość wieprzowa, 2 pałeczki lub skrzydełka z kurczaka)
Mięso przepłukuję, zalewam 2 litrami zimnej wody, dodaję pęczek zieleniny i gotuję około 0,5 godz. Następnie dodaję obraną i pokrojoną marchewkę. Cebulę obieram, kroję w kostkę podsmażam na łyżce oleju do zeszklenia, dodaję do niej obrany i zmiażdżony czosnek podsmażam chwilkę i przekładam do wywaru.Cukinię obieram jeśli ma grubą skórę a jeśli jest młodziutka to jedynie oczyszczam pod wodą, odcinam końce i trę na tarce o grubych oczkach. Posypuję szczyptą kwasku, przemieszam i dodaję do wywaru, przyprawiam, gotuję około 10 min. W tym czasie mieszam skrobię w 2 łyżkach zimnej wody dodaję do zupy, doprowadzam do wrzenia, odstawiam. Do jogurtu dodaję szklankę gorącej zupy mieszam do połączenia składników, przelewam do reszty zupy. Można ją podać z ryżem, makaronem czy ugotowanymi ziemniakami lub po prostu samą.
Zmiana nawyków po chorobie nowotworowej
-
Podczas radioterapii i chemioterapii miałam konsultacje z dietetykiem.
Dostałam wówczas wytyczne co powinnam jeść, przez jaki okres czasu oraz jak
powoli z...
Pyszna,bardzo lubię cukiniową zupę od czasu,gdy ją pierwszy raz ugotowałam:)
OdpowiedzUsuńJa też, tylko moje szkraby coś nie mogą się do niej przekonać ale myślę, że im to minie z czasem.
OdpowiedzUsuń