Lubię kuchnię chińską i wietnamską. Czasami zaglądam do knajpek z takim jedzeniem ale ostatnio bardzo się zawiodłam, a to dlatego, że kurczak był twardy spieczony i jedząc poraniłam dziąsła och litości! Nie jestem wybredna ale ta sytuacja zmobilizowała mnie do przygotowania tego dania w swojej kuchni. Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka (ok. 0,5 kg wyfiletowanego mięsa)
2 cebule
2 ząbki czosnku
przyprawy po 1 łyżeczce: papryka ostra, słodka, chili, szczypta soli
2 łyżki sosu sojowo-grzybowego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
2 łyżki maggi
2 łyżki cukru
4 łyżki wody
Mięso z kurczaka myjemy, pozbywamy się skóry, filetujemy, kroimy w grubszą kostkę. Do mięsa dodajemy sos sojowy, sojowo-grzybowy, zmiażdżony czosnek, przyprawy. Musimy to wymieszać i odstawić na ok. 0,5 godz. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, podsmażamy, przekładamy do garnka dodajemy do niej 2 łyżki maggi i 2 łyżki wody,podduszamy minutkę, odstawiamy. Na patelnię lub w woku wsypujemy cukier dodajemy ostrożnie 2 łyżki wody, mieszamy, gotujemy chwilę aż się zredukuje woda, dodajemy ostrożnie mięso (może pryskać). Smażymy na dużym ogniu, mieszamy by nie przypalić ok.5 min. Przekładamy do garnka z cebulą doprowadzamy do wrzenia. Podajemy z ryżem i ulubioną surówką. Ryż można polać sosem Tao Tao słodko-pikantnym.
Rodzicem być...
-
...to wielki obowiązek, wyzwanie i przepiękny czas dla ludzi, którzy
świadomie chcą mieć dzieci. To praca 24 godziny na dobę.
Nieprzespane noce, troski,...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.