czwartek, 25 maja 2023

Zupa z zielonych szparagów

Zupełnie inna jak do tej pory gotowałam. Dla mnie zaskoczenie smakowe, które bardzo fajnie komponuje się z chrupiącymi nasionami i kwaśnymi owocami. 



Składniki:
  • 500 g zielonej szparagi
  • 600 ml bulionu mięsno warzywnego lub warzywnego (Przepis tutaj
  • 2 łyżki jagód goi suszonych
  • 2 łyżki żurawiny suszonej
  • 1 łyżka nasion dyni
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka masła

Zagotować szklankę wody i ciepłą ale nie wrzącą zalać jagody goi i żurawinę. Odstawić na 10 minut. Na suchą patelnię wsypać ziarna dyni, słonecznika i migdałów. Prażyć około 5 minut, do zrumienienia płatków. Przesypać do miseczki bo gorąca patelnia oddaje przez chwilę ciepło i może je szybko spalić. 


Szparagi opłukać pod bieżącą wodą, odłamać końce i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej i masło dodać szparagi i smażyć 5 minut mieszając. Między czasie zagotować bulion i dodać przesmażone szparagi (można odstawić kilka główek do podania). Gotować na małym ogniu 15 minut. Ugotowane zblendować mikserem.  Odsączyć żurawinę i jagody. Do miseczki nalać zupy dodać łyżkę jagód z żurawiną i 2 łyżki uprażonych nasion. 



Przepyszna spróbujcie :) miłego dnia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger