Wiem, wiem... niezdrowe ale tak przygotowane mięso, w tym zestawie ziół i przypraw wyszło bardzo smacznie :)
Składniki:
- 1,2 kg schabu (u mnie kawałek bez kości i z kością)
- Po 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu kolorowego, kolendry, kminku, pieprzu czarnego
- Kmin rzymski mielony, sól
- Zioła: lubczyk, tymianek, rozmaryn, mięta, lebiodka (oregano), szałwia
- Po 1 sztuce marchewki i pietruszki
- 150 ml bulionu lub wody
Schab opłukać pod zimną wodą odsączyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć małą szczyptą soli i kminu rzymskiego z każdej strony. Ziarna pieprzu, kolendry i kminku zmiażdżyć w moździerzu, następnie obsypać nimi mięso. Pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie nalać 3 łyżki oleju (u mnie ryżowy) na patelnię, rozgrzać i obsmażyć mięso z każdej strony. Obrać i pokroić na mniejsze kawałki marchewkę i pietruszkę. Zioła opłukać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso resztę oleju ze smażenia, warzywa i zioła. Podlać bulionem lub wodą. Naczynie przykryć folią i włożyć do nagrzanego do 180° piekarnika. Piec 1godzinę i sprawdzić mięso. (Ja dołożyłam jeszcze pół godziny.) Mięso wyciągnąć i odstawić na 10 min by odpoczęło, następnie porcjować i podawać.
Ps. Schab z kością jest zdecydowanie lepszy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.