Do takiego bulionu najlepsze byłyby warzywa z własnej grządki ale, że takowe będą później, to trzeba się ratować "jarzyniakiem" ;)
Składniki:
- włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 małe cebule, zielona część pora, kapusta)
- ząbek czosnku
- 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 2 owoce jałowca, 4 ziarna pieprzu
- kawałek suszonej papryczki chilli (opcjonalnie - będzie na ostro)
- pęczek zieleniny (koperek, lubczyk, pietruszka)
- sól himalajska lub kamienna do smaku (u mnie 1 łyżka stołowa)
- 2 l wody
Warzywa wyciągnąć, bulion przecedzić.
Część przelewam do słoika i trzymam w lodówce a z 0,5 l robię zupę krem z ugotowanych warzyw:
- marchewka
- pietruszka
- seler
- kapusta
Taka zupa jest absolutnie zdrowa i dietetyczna, nic tylko się zajadać :)
Świetny efekt, kolor zupy bardzo zachęca
OdpowiedzUsuńDziękuję :)i polecam
UsuńDzięki za ten przepis! Podobnie jak Ty, zawsze gotowałam zupy na wkładce mięsnej, same warzywa wydawały mi się zbyt mdłe. Starałam się ograniczać użycie kostek czy maggi, bo przeraża mnie ich skład, pełny chemicznych polepszaczy i soli. Niestety, rezygnacja z takich dodatków zwykle odbywa się kosztem smaku, dlatego warto szukać zdrowej a zarazem wyrazistej alternatywy. Z chęcią pójdę w Twoje ślady i mam nadzieję, że bulion z warzyw będzie moją stałą bazą do zdrowych zup. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJestem nim zachwycona, mam nadzieję, że Ty również będziesz ;) pozdrawiam
UsuńUwielbiam takie warzywne zupki :) Krem prezentuje się smakowicie, kolorek jest boski !
OdpowiedzUsuńŚwietny bulion, nigdy nie mogłam znaleźć odpowiedniego, a ten jest super, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zapisany. Koniecznie do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńWspaniały bulion. Ja też nie używam polepszaczy smakowych w kostkach ze sklepu. Nie ma to jak domowy bulion na warzywach. Robię podobnie i jeśli nie zużyję od razu, zmrażam :)
OdpowiedzUsuń