piątek, 19 lutego 2016

Bulion warzywny i zupa krem z warzyw

Zawsze robiłam zupy na wkładce mięsnej czy to było skrzydełko, czy jakaś kość. Właściwie gdyby nie dieta, to pewnie tak by zostało. "Człowiek całe życie się uczy"... pozostaje napisać. Nie spodziewałam się, tak pysznego smaku. Na tym bulionie robię sobie zupy krem z różnych warzyw, bez dodatków Vegety, Maggi i innych chemicznych substancji, które nie ukrywam zazwyczaj mi towarzyszyły.
Do takiego bulionu najlepsze byłyby warzywa z własnej grządki ale, że takowe będą później, to trzeba się ratować "jarzyniakiem" ;)




Składniki:
  • włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 małe cebule, zielona część pora, kapusta)
  • ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 2 owoce jałowca, 4 ziarna pieprzu
  • kawałek suszonej papryczki chilli (opcjonalnie - będzie na ostro)
  • pęczek zieleniny (koperek, lubczyk, pietruszka)
  • sól himalajska lub kamienna do smaku  (u mnie 1 łyżka stołowa)
  • 2 l wody
Warzywa umyć, korzeniowe obrać, cebule opiec jak do rosołu. Włożyć do wrzątku, oprócz kapusty, czosnku, zieleniny i soli.  Gotować 45 minut na wolnym ogniu, następnie dodać resztę składników i gotować jeszcze 15 minut. 
Warzywa wyciągnąć, bulion przecedzić. 



Część przelewam do słoika i trzymam w lodówce a z 0,5 l robię zupę krem z ugotowanych warzyw:
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler
  • kapusta
Warzywa kroję na mniejsze kawałki dolewam bulion i miksuję blenderem. Zupa jest pyszna. Poza tym nic się nie zmarnuje ;)




Taka zupa jest absolutnie zdrowa i dietetyczna, nic tylko się zajadać :)



Wegetariański obiad VI

8 komentarzy:

  1. Świetny efekt, kolor zupy bardzo zachęca

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za ten przepis! Podobnie jak Ty, zawsze gotowałam zupy na wkładce mięsnej, same warzywa wydawały mi się zbyt mdłe. Starałam się ograniczać użycie kostek czy maggi, bo przeraża mnie ich skład, pełny chemicznych polepszaczy i soli. Niestety, rezygnacja z takich dodatków zwykle odbywa się kosztem smaku, dlatego warto szukać zdrowej a zarazem wyrazistej alternatywy. Z chęcią pójdę w Twoje ślady i mam nadzieję, że bulion z warzyw będzie moją stałą bazą do zdrowych zup. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem nim zachwycona, mam nadzieję, że Ty również będziesz ;) pozdrawiam

      Usuń
  3. Uwielbiam takie warzywne zupki :) Krem prezentuje się smakowicie, kolorek jest boski !

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny bulion, nigdy nie mogłam znaleźć odpowiedniego, a ten jest super, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis zapisany. Koniecznie do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały bulion. Ja też nie używam polepszaczy smakowych w kostkach ze sklepu. Nie ma to jak domowy bulion na warzywach. Robię podobnie i jeśli nie zużyję od razu, zmrażam :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger