Brokuły zwane zielonym kalafiorem są bogatym źródłem wit. A, K ,potasu. Największe prozdrowotne właściwości mają spożywane na surowo. Niestety u mnie przepis na zupę gotowaną. Może kiedyś wymyślę coś dobrego na surowo :)
Wklejam link na bulion warzywny z którego gotuję zupy przepis tutaj. Można dodać porcję mięsa jaką lubicie. Bardzo często gotuję większą ilość i zostawiam w lodówce. Z gotowego robię zupy i sosy w ciągu tygodnia. Jest szybciej :)
Składniki:
- 700 ml bulionu mięsno-warzywnego lub warzywnego
- 500 g brokuła
- 100 g ryżu (u mnie Basmati)
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Brokuł opłukać pod bieżącą zimną wodą podzielić różyczki na mniejsze części razem z łodygą. Wystarczy odciąć 3 cm łodygi a resztę pokroić do zupy. Bulion zagotować i włożyć do niego brokuł. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 20 minut. Jeżeli jest miękki, zblendować mikserem. Powstanie zupa krem. Do wrzącej posolonej 1 łyżeczkę wody (ok. 2 l)włożyć 1 woreczek ryżu. Gotować na małym ogniu jak w przepisie na opakowaniu. Odsączyć, podawać z zupą i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.