Składniki:
- 1 l grzybów suszonych
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 marchewka (około 90 g)
- 1 pietruszka (około 80 g)
- 30 g selera
- 600 ml bulionu drobiowego
- 2 cebule (około 110 g)
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz do smaku
Grzyby namoczyć na noc. Marchewkę, pietruszkę, selera obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do grzybów, posolić 1 łyżeczkę soli kamiennej, gotować 45 - 50 minut do miękkości. Kapustę odcisnąć z nadmiaru kiszonki. Bulion zagotować i dodać kapustę. Gotować około 30 minut od zagotowania. Grzyby i kapustę odcedzić, wystudzić oraz wycisnąć z nadmiaru wywaru. Grzyby z warzywami zmielić w malakserze lub drobno pokroić (dowolnie). Kapustę również zmielić lub pokroić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na maśle i dodać do farszu. Przyprawić wymieszać całość i układać na cieście pierogowym około 1 łyżeczkę farszu. Skleić brzegi ciasta. Gotowe pierogi wrzucić porcjami na wrzątek. Gotować 3, 4 minuty od zagotowania. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać z okrasą.
Moje pierogi wylądowały w zamrażarce i czekają na swoją kolej ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.