sobota, 15 lutego 2014

Zupa koperkowa - dietetyczna

Taką zupkę mogą spokojnie zjeść diabetycy czy zmagający się z  wysokim cholesterolem. Najważniejsze by było chudo i lekko-strawnie. Bez mąki i śmietany, która dodatkowo podnosi poziom cukru. Zdjęcia nie są najlepszej jakości ale zupa jest bardzo smaczna, polecam gorąco.


Składniki:
  • 2,5 l wody
  • włoszczyzna (gotowa partia warzyw do zup i rosołów - 3 marchewki, 2 pietruszki, odrobina pora, selera, kawałeczek kapusty i mała cebula)
  • 1/2 szk kaszy manny
  • jogurt naturalny 180g (u mnie Zott )
  • 1/2 szk posiekanego koperku (u mnie własny, mrożony)
  • 1 łyżka przyprawy typu Vegeta
  • 1 kostka rosołowa - drobiowa

Cebulkę opiekam z dwóch stron i dodaję z oczyszczonymi warzywami do wody, gotuję 0,5 godziny. Wyciągam warzywa pozostawiając tylko marchewkę. Jeżeli jest duży ubytek wody dolewam szklankę. Dodaję Vegetę, kaszę - mieszam by nie powstały gródki z kaszy. Gotuję 3 minuty dodaję koperek, kostkę rosołową, odstawiam. Mieszam w miseczce jogurt z gorącą zupą do połączenia i wlewam do reszty zupy. Nie gotuję by jogurt się nie ściął.  


Oczywiście zamiast jogurtu możecie użyć 1/3 szk. śmietany odrobina tłuszczu też jest w organizmie niezbędna. :)

10 komentarzy:

  1. Dobra zupka :) Bardzo lubię koperkową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również, dziękuję Justynko za komentarze :)

      Usuń
  2. Cześć:) Super blog i niesamowite przepisy:) Na pewno będę z nich korzystała :)Oczywiście obserwuję i zapraszam do mnie http://agaslodziak.blogspot.com do obserwowania i komentowania :) Pozdrawiam cieplutko :) Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, niezmiernie mnie to cieszy, że się podoba. Zapraszam i oczywiście dołączyłam do twojego grona :)

      Usuń
  3. Zabieram sie za gotowanie zupki , co wyjdzie nie wiem :) ale przepis wygląda smakowicie pozd:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :) pozdrawiam

      Usuń
  4. średio zdrowa z tą vegetą i kostką rosołową....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możne je pomiąć :) można ugotować wywar na skrzydełku bądź na samych warzywach. A czy zdrowa?Wiem, że smaczna:) Dzisiaj kupię jogurt i nie wiem czy jest zdrowy nie mówiąc o parówkach

      Usuń
  5. Dzisiaj zrobiłam, wyszła przepyszna :)) Gorąco polecam ten przepis na zupke :) Napewno zdrowa i dietetyczna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) cieszę się, że smakowała

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger