wtorek, 10 października 2017

Papryczka chilli marynowana

Obdarowała mnie siostra całym wiaderkiem papryczek chilli. 


Długo się zastanawiałam co z nimi zrobić. Postanowiłam wrzucić je do zalewy. Wykorzystam je jako przegryzkę na imprezy. Nafaszeruję serem feta z ziołami..




Składniki:
  • 1kg 300g papryki chilli 
  • Zioła: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek
  • Czosnek
Zalewa:
  • 2,5 l wody
  • 2 i 1/2 łyżki soli
  • 2 i 1/2 łyżki cukru
  • 1 1/3 szklanki octu
  • Ziele angielskie, liść laurowy
Przede wszystkim założyć rękawiczki. Umyć papryczki i wydrążyć nasiona.



Zagotować zalewę ostudzić. Do czystych słoików nałożyć ziół, po 1 ząbku czosnku oraz paprykę.


 Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 5 - 10 minut.

Będzie ostro ;)

4 komentarze:

  1. Super, dziękuje za podzielenie się - uwielbiam papryczki chilli!

    OdpowiedzUsuń
  2. Marynowanie sprawia, że z papryczki wydobywane są niepowtarzalne smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger