Obdarowała mnie siostra całym wiaderkiem papryczek chilli.
Długo się zastanawiałam co z nimi zrobić. Postanowiłam wrzucić je do zalewy. Wykorzystam je jako przegryzkę na imprezy. Nafaszeruję serem feta z ziołami..
Składniki:
- 1kg 300g papryki chilli
- Zioła: bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek
- Czosnek
- 2,5 l wody
- 2 i 1/2 łyżki soli
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 1 1/3 szklanki octu
- Ziele angielskie, liść laurowy
Zagotować zalewę ostudzić. Do czystych słoików nałożyć ziół, po 1 ząbku czosnku oraz paprykę.
Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 5 - 10 minut.
Będzie ostro ;)
Super, dziękuje za podzielenie się - uwielbiam papryczki chilli!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, trzeba być smakoszem ostrości
UsuńMarynowanie sprawia, że z papryczki wydobywane są niepowtarzalne smaki :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :)
Usuń