czwartek, 28 lipca 2016

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy stosuję w mojej kuchni dopiero od roku. Lepiej późno niż wcale ;) Zaczęłam go używać ze względu na jego liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim mój M. pozbył się zgagi, która go wiecznie męczyła - wystarczy na pół godziny przed głównymi posiłkami wypić 1/2 szklanki wody z 1 łyżką octu jabłkowego. Picie takiego roztworu zakwasza żołądek a tym samym wspomaga trawinie.  W sieci znajdziecie mnóstwo informacji na temat leczniczych właściwości octu np. tutaj. Dla mnie najważniejsze jest to, że obniża poziom cukru we krwi i polepsza stan naczyń krwionośnych. Ten ocet w sklepach pozostawia wiele do życzenia więc mając w ogrodzie papierówki żal nie zrobić własnego ze swoich ekologicznych jabłek. Szukając przepisu natknęłam się na blog Agnieszki Maciąg (tutaj) i to na jej wskazówkach bazowałam.



Składniki:
  • 2 kg jabłek - papierówki lub antonówki
  • 2 l wody
  • 3 - 5 łyżek stołowych cukru lub miodu
Zagotować wodę, przelać do przestudzenia, posłodzić i wymieszać. Następnie wyparzyć słój (u mnie gliniany garnek) na ocet, drewnianą łyżkę i talerzyk. Umyte i osuszone jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć robaczki i ogonki. Gniazda nasienne można pozostawić. Przełożyć do słoja zalać letnią wodą, przykryć talerzykiem i obciążyć szklanką z wodą by jabłka nie wypływały (mogą zapleśnieć). Naczynie przykryć gazą i naciągnąć gumkę recepturkę. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce na 3-5 tygodni. Jabłka należy 2x dzienne przemieszać. Po skończonej fermentacji - woda przestaje się pienić - należy przecedzić owoce przez gazę i przelać ocet do wyparzonych butelek. Na powierzchni octu po kilku dniach może pojawić się tzw."matka" rozpoczyna się wówczas proces fermentacji octowej. Ocet jest gotowy jeśli ma smak octu i zapach jabłek a nie drożdży. Gdyby ocet zapleśniał należy go wyrzucić. 


Uwaga! to nie jest trudne :) wystarczy zachować czystość i uzbroić się w cierpliwość.
Powodzenia

8 komentarzy:

  1. chyba muszę wreszcie sama zrobić :) aż wstyd kupować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis, jak i artykuł. Nie słyszałam o tych właściwościach octu i to naprawdę interesujące, że niweluje zgagę. Sam przepis też świetny, bo nigdy bym chyba nie wpadła na zrobienie octu sama :) W każdym razie nie od podstaw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Paulinko, to prawda zamiast tabletki, która neutralizuje kwasy żołądkowe, przez co źle trawisz - ocet, który zakwasza żołądek i "klapka" do przełyku się zamyka - zgagi brak i trawienie dobre

      Usuń
  3. Ja używam octu jabłkowego od dawna – na początku polegałam na kupnym, teraz robię go sama. Sklepowe pozostawiają wiele do życzenia, albo są drogie i dobre, albo tanie i kiepskiej jakości. A przygotowanie octu nie jest skomplikowane, trzeba tylko uważać, by jabłka nie zapleśniały. Idealnie byłoby, gdybyśmy używali owoców z własnego ogrodu położonego z dala od drogi, wtedy mamy pewność, że są w pełni ekologiczne : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ech z tą ekologią człowiek by chciał, a nie zawsze się da.

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam. Może w końcu się skuszę i przełamię lenistwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś o tym wiem, czasem musi przyjść "ten" moment :)

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger