środa, 13 marca 2024

Zapiekanka warzywna z makaronem ryżowym

Mam dla Was bardzo fajną propozycję warzywnej zapiekanki. Moim domownikom smakowała więc będę do niej wracać, a Wy jeśli tylko chcecie to korzystajcie z przepisu. 



Składniki:
  • 200 g makaronu ryżowego wstążki
  • 400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
  • 441 g cukinii (1 szt.)
  • 217 g papryki żółtej (1 szt.)
  • 332 g batata (1 szt.)
  • 190 g pieczarek
  • 112 g marchewki (1 szt.)
  • 150 g sera Gorgonzola z niebieską pleśnią
  • przyprawy: suszona bazylia; suszone pomidory z bazylią i czosnkiem; sól
Wszystkie warzywa umyć, batata i marchewkę obrać, z papryki usunąć nasiona. Następnie pokroić w słupki, pieczarki w plasterki.


Makaron zalać wrzątkiem na 1 minutę by tylko zmiękł. odcedzić i wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Mleko kokosowe wymieszać, zalać nim makaron. Oprószyć po wierzchu bazylią i szczyptą soli. Na niego ułożyć kolejno: batat, marchewka, pieczarka - oprószyć przyprawami bez soli - cukinia, papryka, pokruszona gorgonzola - przyprawy.


Piekarnik nagrzać wcześniej do 200ºC. Zapiekankę przykryć folią aluminiową. Piec 40 minut (góra, dół) następnie sprawdzić, jeśli warzywa są miękkie a nie przypieczone z wierzchu to należy ściągnąć folię i włożyć jeszcze na 5 minut z termoobiegiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger