piątek, 29 lipca 2016

Cukinia z marchewką - zupa dietetyczna

Kolejna zupa z serii "nie chce mi się" ale coś trzeba zrobić ;) Bardzo prosta w przygotowaniu, lekka zupa na Błyskawiczny piątek.



Składniki:

  • 600 g cukinii
  • 3 marchewki
  • pęczek zieleniny (nać pietruszki, selera, koper, por)
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól kamienna, pieprz, papryka ostra do smaku

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka chilli 
Wodę zagotować, dodać pęczek zieleniny obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Gotować 15 minut, następnie dodać obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cukinię bez gniazd nasiennych. Gotować kolejne 15 minut, wyciągnąć zieleninę i zmielić blenderem warzywa. Dodać śmietanę rozmieszać rózgą i przyprawić do smaku. Z papryczki chilli usunąć nasiona pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć i razem przesmażyć na odrobinie oleju kokosowego. Na talerz nalać zupę dodać grzanki lub groszek ptysiowy i obsypać papryczką.


Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Super przepis! Kocham marchewkę :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń
  2. taka lekka, wakacyjna zupka jak najbardziej mi odpowiada :) Jeszcze z dużą ilością zieleninki, to tym bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cukiniowej zupy jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie Małgosiu ;) a że ostatnio niewiele mi się chce z przepisu skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiej zupki jeszcze nie jadłam. Fajna, letnia propozycja :) Chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię takie lekkie i szybkie zupki Małgosiu, Twoja wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny, bardzo dziękuję za komentarze. Zupę polecam jest b.dobra :)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger