Kolejna zupa z serii "nie chce mi się" ale coś trzeba zrobić ;) Bardzo prosta w przygotowaniu, lekka zupa na
Błyskawiczny piątek.
Składniki:
- 600 g cukinii
- 3 marchewki
- pęczek zieleniny (nać pietruszki, selera, koper, por)
- 1,5 l wody
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól kamienna, pieprz, papryka ostra do smaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chilli
Wodę zagotować, dodać pęczek zieleniny obraną i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę. Gotować 15 minut, następnie dodać obraną i pokrojoną w grubszą kostkę cukinię bez gniazd nasiennych. Gotować kolejne 15 minut, wyciągnąć zieleninę i zmielić blenderem warzywa. Dodać śmietanę rozmieszać rózgą i przyprawić do smaku. Z papryczki chilli usunąć nasiona pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć i razem przesmażyć na odrobinie oleju kokosowego. Na talerz nalać zupę dodać grzanki lub groszek ptysiowy i obsypać papryczką.
Smacznego :)
Super przepis! Kocham marchewkę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/
taka lekka, wakacyjna zupka jak najbardziej mi odpowiada :) Jeszcze z dużą ilością zieleninki, to tym bardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka :-)
OdpowiedzUsuńCukiniowej zupy jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :)
UsuńTo coś dla mnie Małgosiu ;) a że ostatnio niewiele mi się chce z przepisu skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie szybkie zupy!:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńTakiej zupki jeszcze nie jadłam. Fajna, letnia propozycja :) Chętnie skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńLubię takie lekkie i szybkie zupki Małgosiu, Twoja wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziewczyny, bardzo dziękuję za komentarze. Zupę polecam jest b.dobra :)
OdpowiedzUsuń