Składniki:
- 80 dag piersi z indyka
- 25 dag grzybów (boczniak)
- 1 cebula szalotka
- 3 serki topione
- przyprawy: sól, papryka
- 50 dag szparagi białej
- 1,5 szklanki wody
- 0,5 łyżki Vegety
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki śmietany 18%
- zioła drobno pokrojone: po 4 listki bazylii, oregano, mięty, kolendry
- makaron tagliatelle: 5 gniazd
Zaczęłam od umycia i po porcjowania mięsa, rozbiłam je tłuczkiem na cienkie kotlety tak by nie poprzecinać mięsa. Przyprawiłam solą, papryką. Odstawiłam do lodówki i zajęłam się farszem. Obrałam cebulę, pokroiłam w kostkę. Grzyby opłukałam również drobno pokroiłam. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy grzyby i doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy razem około 3 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na każdego fileta układamy łyżkę farszu i 0,5 kostki serka topionego. Zwijamy sakiewkę i spinamy wykałaczkami. Sakiewki układamy do naczynia żaroodpornego wymalowanego olejem i wkładamy do nagrzanego do 150st. piekarnika. Mam kiepski piekarnik piekłam je 50 min, ale myślę, że z termoobiegiem jest szybciej. Sakiewki polewałam od czasu do czasu wytworzonym sosem by nie wyschły a upiekły się.
W tym czasie gdy mięso się piekło robiłam całą resztę:
- Sos: zagotowałam wodę, dodałam Vegetę, minutkę pogotowałam. Dodałam rozmieszaną w zimniej wodzie skrobię, następnie śmietanę rozrobiłam z wrzątkiem i dodałam do wywaru, lekko podgrzewałam, dodałam zioła i odstawiłam. Sos wyszedł świetny, delikatny, lekki pachnący ziołami.
- Szparagi gotowałam według wskazówek zawartych tutaj. Polecam artykuł.
- Makaron ugotowałam al'dente.
Danie prezentuję się naprawdę dostojnie. Polecam na imprezy okolicznościowe i życzę smacznego!
Pyszny obiadek Małgosiu :-)
OdpowiedzUsuń