wtorek, 14 maja 2013

Sakiewki z piersi indyczej ze szparagami.

Ostatnio szukam czegoś nowego, innego, ciekawego. Obiad był rewelacyjny więc podzielę się z Wami przepisem.


Składniki:
  • 80 dag piersi z indyka
  • 25 dag grzybów (boczniak)
  • 1 cebula szalotka
  • 3 serki topione
  • przyprawy: sól, papryka

  • 50 dag szparagi białej 
 Sos:
  • 1,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżki Vegety
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • zioła drobno pokrojone: po 4 listki bazylii, oregano, mięty, kolendry 

  •  makaron tagliatelle: 5 gniazd
Och dużo tego ale uwierzcie mi warto ;)
Zaczęłam od umycia i po porcjowania mięsa, rozbiłam je tłuczkiem na cienkie kotlety tak by nie poprzecinać mięsa. Przyprawiłam solą, papryką. Odstawiłam do lodówki i zajęłam się farszem. Obrałam cebulę, pokroiłam w kostkę. Grzyby opłukałam również drobno pokroiłam. Cebulę podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy grzyby i doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy razem około 3 min. Odstawiamy do przestygnięcia. Na każdego fileta układamy łyżkę farszu i 0,5 kostki serka topionego. Zwijamy sakiewkę i spinamy wykałaczkami. Sakiewki układamy do naczynia żaroodpornego wymalowanego olejem i wkładamy do nagrzanego do 150st. piekarnika. Mam kiepski piekarnik piekłam je 50 min, ale myślę, że z termoobiegiem jest szybciej. Sakiewki polewałam od czasu do czasu wytworzonym sosem by nie wyschły a upiekły się. 





W tym czasie gdy mięso się piekło robiłam całą resztę:

  • Sos: zagotowałam wodę, dodałam Vegetę, minutkę pogotowałam. Dodałam rozmieszaną w zimniej wodzie skrobię, następnie śmietanę rozrobiłam z wrzątkiem i dodałam do wywaru, lekko podgrzewałam, dodałam zioła i odstawiłam. Sos wyszedł świetny, delikatny, lekki pachnący ziołami. 

 


  • Szparagi gotowałam według wskazówek zawartych tutaj. Polecam artykuł.
  • Makaron ugotowałam al'dente.
Na talerz układałam kolejno - makaron, sos na to szparagi i odrobina sosu a obok sakiewka oczywiście już bez wykałaczek.




Danie prezentuję się naprawdę dostojnie. Polecam na imprezy okolicznościowe i życzę smacznego!

1 komentarz:

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger