poniedziałek, 6 marca 2017

Żeberka pieczone w rękawie

Żeberka robię może 2 razy w roku, chociaż osobiście bardzo je lubię to reszta rodziny za nimi nie przepada. Niestety jestem w mniejszości i pomimo tego, że gary są moje to przecież gotuję dla wszystkich i muszę dostosować jadłospis do reszty.


Składniki:
  • 1,3 kg żeberek
  • 2 łyżki przyprawy do mięs (u mnie z Lidla)
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kminu rzymskiego
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek
  • 2 łyżki oleju
Umyte mięso pokroić na mniejsze kawałki. Dodać obrany i zmiażdżony czosnek, drobno pokrojone zioła, resztę składników, i wymieszać. Pozostawić mięso na minimum godzinę, by przeszło przyprawami.


Następnie ułożyć w rękawie, zapiąć go i włożyć do piekarnika na 50 - 60 min. Piec w 180 st.


Mięso nie wymaga solenia i jest pyszne. Bardzo mi smakowało i o dziwo mojemu M. również :)


2 komentarze:

  1. Fajny pomysł na pieczenie żeberek w rękawie. Jest pewność, że będą mięciutkie, wspaniale upieczone i jak piszesz, zasmakują pozostałym domownikom :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne żeberka Małgosiu,aż mi ochota na nie przyszła :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger