poniedziałek, 21 lipca 2014

Naleśniki z fasolką szparagową

Sezon w pełni przynajmniej w moim ogródku warzywnym :) Bardzo smakuje mi fasolka szparagowa zielona. Tym razem zrobiłam z niej powiedzmy "krokieta":) Coś innego i bardzo smacznego.


Składniki:

  • 5 naleśników (przepis na ciasto)
  • 100 g zielonej fasolki szparagowej
  • 5 pomidorów suszonych (w zalewie)
  • 5 plastrów sera żółtego
  • bazylia, chili 
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 50 g masła
Zrobić naleśniki. Fasolkę opłukać, usunąć końcówki, wrzucić na posolony 1 łyżeczkę wrzątek. Gotować 10 minut, odcedzić, przestudzić. Na naleśnik ułożyć plaster sera, na niego położyć kolejno: około 7 szt. fasolki, pomidora i posypać bazylią i odrobią chili. 


Zwinąć jak krokieta. Najpierw brzegi a potem całość. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, ułożyć naleśniki i zapiekać z każdej strony na małym ogniu, na rumiany kolor. W tym czasie roztopić masło dodać do niego bułkę tartą, przemieszać od czasu do czasu. Zapiec bułkę na złoty kolor, odstawić. Upieczone naleśniki polewamy bułką z masłem. 
Pyszne i proste w przygotowaniu. Można dodać do naleśników plasterki szynki parmeńskiej będą jeszcze lepsze.

6 komentarzy:

  1. świetnie wygląda! bardzo lubie jak coś jest ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję ślicznie :) Polecam są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, sezonowe danie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepysznie się prezentują te naleśniczki :-)

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger