niedziela, 3 lipca 2022

Kompot ze świeżych owoców porzeczki i świdośliwy

Jako mała dziewczynka w okresie letnim piłam kompoty, które gotowała mama. Były przeróżne a właściwie ze wszystkiego co rosło w ogrodzie: śliwki, porzeczki, jabłka, gruszki, agrest, wiśnie. Z pewnością znacie te przepisy "co się nawinie" ;) 

Mój ogród rozpieszcza mnie dzisiaj czerwonymi porzeczkami, świdośliwą i odrobiną agrestu.


Składniki:
  • 1l owoców: czerwone porzeczki, świdośliwa, agrest
  • 2l przegotowanej gorącej wody
  • 2 listki geranium 
  • 2 gałązki mięty
  • 2 łyżki stołowe miodu
Owoce przepłukać na durszlaku pod bieżącą zimną wodą. Przełożyć do garnka. Zagotować 2 litry wody, odstawić na minutę by nie był to wrzątek i zalać owoce. Można je trochę zmiażdżyć np. drewnianą łyżką, dodać zioła, przykryć pokrywką i odstawić na około 1 godzinę. Między czasie dodać do letniego kompotu miód. Przecedzić i cieszyć się smakiem lata :) 
Jest bardzo smaczny, kwaskowy i orzeźwiający z posmakiem mięty i cytrynki. Polecam

4 komentarze:

  1. Taki kompot wieloowocowy jest najlepszy kojarzy mi się z dzieciństwem. Kolorowe porzeczki, agrest wiśnie....ach to był smak. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Och, z pewnością są inne owoce których możesz użyć ;) miłego dnia

      Usuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Życiowe pasje , Blogger