środa, 17 sierpnia 2016

Koreczki z ogórków w przyprawie grillowej

Świetna przekąska do mięsa na każdą porę roku. Przepis dostałam od siostry a ona od znajomej i tak się wieść po świecie niesie ;) Ogórki jak na mój gust są świetne dlatego przesyłam dalej - korzystajcie bo warto!


Składniki:

  • 4 kg ogórków
  • 60 dag cebuli
  • 1 szkl. soli kamiennej
  • 2 litry + 1 szkl. wody
  • po 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy do każdego słoika
Zalewa:

  • 5 szkl. wody
  • 2 szkl. octu
  • 1 kg cukru
  • 1 przyprawa grill klasyczny 20 g
Ogórki umyć, pokroić w koreczki 2 - 3 cm jakie Wam pasują wraz ze skórką. Cebulę obrać, poszatkować lub pokroić w drobne piórka. Dodać do ogórków, zasypać całość solą, zalać wodą i odstawić na 3 godziny.


W tym czasie przygotować słoiki. Do czystych włożyć przyprawy.
Zagotować wodę dodać ocet z cukrem i doprowadzić do wrzenia, przestudzić. Do chłodnej dodać przyprawę grill klasyczny rozmieszać.
Ogórki odcedzić i nałożyć do słoików. Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 min. od zagotowania.

Dla mnie bomba ;)

10 komentarzy:

  1. Małgosiu ogóreczki wyglądają przepysznie:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre muszą być te ogóreczki - uwielbiam takie przetwory ogórkowe, trochę inne niż kiszone czy korniszony :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam w każdej postaci ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosiu, kradnę pomysł :) będę je robić!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis :) Nie spotkałam się z tym wcześniej :) Może jeszcze zdąże w tym roku sobie coś takiego zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie skorzystam z tego przepisu, żeby kolejne smaczne ogórki powędrowały do słoiczków. W zimie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Bardzo ciekawy przepis :) jadłabym!

    OdpowiedzUsuń

Podziel się swoją opinią, chętnie ją poznam. Dziękuję za wszystkie komentarze.

Print Friendly and PDFPrint Friendly
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2014 Łyżka i Motyka , Blogger