Składniki:
- 4 kg ogórków
- 60 dag cebuli
- 1 szkl. soli kamiennej
- 2 litry + 1 szkl. wody
- po 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy do każdego słoika
- 5 szkl. wody
- 2 szkl. octu
- 1 kg cukru
- 1 przyprawa grill klasyczny 20 g
W tym czasie przygotować słoiki. Do czystych włożyć przyprawy.
Zagotować wodę dodać ocet z cukrem i doprowadzić do wrzenia, przestudzić. Do chłodnej dodać przyprawę grill klasyczny rozmieszać.
Ogórki odcedzić i nałożyć do słoików. Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 min. od zagotowania.
Dla mnie bomba ;)
Fajne na imprezki Małgosiu :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu ogóreczki wyglądają przepysznie:) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre muszą być te ogóreczki - uwielbiam takie przetwory ogórkowe, trochę inne niż kiszone czy korniszony :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam w każdej postaci ogórki :)
OdpowiedzUsuńGosiu, kradnę pomysł :) będę je robić!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ogóreczki :-)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Nie spotkałam się z tym wcześniej :) Może jeszcze zdąże w tym roku sobie coś takiego zrobić :)
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z tego przepisu, żeby kolejne smaczne ogórki powędrowały do słoiczków. W zimie jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym takie ogórki. :)
OdpowiedzUsuńO! Bardzo ciekawy przepis :) jadłabym!
OdpowiedzUsuń