Ogórki i cukinia w curry.
Składniki:
- 4 kg ogórków lub cukinii
- 6 cebul
- 3 filiżanki cukru
- 2 filiżanki octu
- 2 łyżki soli
- 1 torebka przyprawy curry
Ogórki umyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, pokroić w piórka. Warzywa wymieszać z octem, cukrem, solą i przyprawą curry. Odstawić na 3 godziny (Ważne!). Przemieszać między czasie. Po upływie 3 godzin wymieszać i wkładać do słoików. Na wierzch wlać powstałą zalewę tak by przykryły ogórki (po 2 łyżki stołowe wystarczy). Zakręcić i pasteryzować 15 minut.
Ogórki kroiłam ze skórką, natomiast cukinię obrałam, przekroiłam wzdłuż na 4 części, pozbyłam się gniazd nasiennych i wówczas kroiłam w plastry. Jeżeli są młode cukinie wystarczy przekroić na połowę.
A kiedy te cebule?
OdpowiedzUsuńRazem z cukinią
Usuń