Składniki:
- 450 g bakłażana
- 300 g cukinii
- 200 g pieczarek
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 2 cebule
- przecier pomidorowy (u mnie własny 200 ml)
- 200 ml bulionu warzywnego
- sól himalajska do smaku
- po 0,5 łyżeczki kurkumy, papryki słodkiej i curry
- szczypta tymianku i bazylii
Wszystkie warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Bakłażana pokroić w grubsze słupki nasolić i odstawić na 0,5 godz. Po tym czasie osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w mniejsze kawałki i skropić sokiem z połówki cytryny żeby nie ściemniał. Cukinię przekroić wzdłuż na połowę i w półksiężyce. Z papryki usunąć gniazda nasienne pokroić w piórka razem z cebulą. Pieczarki pokroić w plasterki.
Zagotować bulion, wrzucić do niego najpierw pieczarki, paprykę i cebulę. Gotować 5 minut od zagotowania, dodać bakłażana i cukinię. Gotować kolejne 5 minut, wlać przecier pomidorowy przyprawić i gotować do miękkości warzyw.
Nie przepadam za rozgotowanymi warzywami więc najczęściej po zagotowaniu przecieru, zestawiam z ognia i przykrywam pokrywką. Po 10 minutach przestygną i są dla mnie idealne.
Miłego dnia :)
O widzę zmiany :) Pięknie się blog prezentuje po "odnowie" :) Leczo super, bardzo lubię takie warzywne gulasze na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Paulinko, chciałam coś zmienić. Mam nadzieję, że lepiej teraz wygląda
UsuńLeczo uwielbiam, nawet z większą ilością kalorii :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
To prawda, pyszne w każdym wydaniu :)
Usuń